DELBERT McCLINTON & SELF-MADE MEN – PRICK OF THE LITTER

Het album “Prick Of The Litter” moet zo ongeveer de 30e plaat zijn in de lange en succesrijke carrière van de Amerikaanse bluesrocklegende Delbert McClinton. De nu 76-jarige zanger, songschrijver, gitarist, pianist en mondharmonicaspeler stond voor het eerst op een podium in 1962 als lid van ‘The Straitjackets’ waarmee o.a. Howlin’ Wolf, Jimmy Reed en Lightnin’ Hopkins werden begeleid. Maar hij begon zijn loopbaan als soloartiest en bandleider in 1972 toen ook zijn eerste plaat “Delbert & Glen” op de markt verscheen.

Delbert McClinton werd in 1940 geboren in Lubbock, Texas waar ook de betreurde Buddy Holly in 1936 en Joe Ely in 1947 het levenslicht zagen. In 1972 verhuisde hij echter naar Los Angeles van waaruit het grootste deel van zijn carrière verliep. Maar voor zijn oude dag verkoos hij toch om terug te keren naar zijn roots in Texas waar hij momenteel in Fort Worth woont en waar hij in 2011 werd opgenomen in de ‘Texas Heritage Songwriters Hall Of Fame’ als een verdiend eerbetoon aan zijn indrukwekkende muzikale loopbaan.

In die lange carrière is hij bijna nooit in de hitlijsten beland, met uitzondering van de songs “Good Man, Good Woman”, een duet met Bonnie Raitt waarmee ze samen een ‘Grammy Award’ wonnen en “Tell Me About It” dat ook een duet was met Tanya Tucker in 1992 en dat aan de top van de ‘US country charts’ belandde. Zijn albums hebben anderzijds wel altijd heel goed verkocht en zijn schare fans is voortdurend blijven uitbreiden.

“Blind, Crippled And Crazy” was zijn laatste verschenen album in 2013 en nu komt Delbert McClinton en zijn begeleidingsgroep ‘Self-Made Men’ dus met de twaalf nieuwe songs tellende plaat “Prick Of The Litter”. In de nummers op deze cd mengt hij als vanouds jazz, met rock, soul en blues en domineert hij zelf de meeste tracks met zijn uitmuntende bluesy gitaarspel.

De ‘Self-Made Men’ zijn gitaristen James Pennebaker en Bob Britt, pianist Kevin McKendree, bassist Mike Joyce en Jack Bruno op drums. Daarnaast worden de blaasinstrumenten bediend door Dana Robbins op saxofoon en Quentin ‘Q’ Ware op trompet. Al die instrumenten samen zorgen dan ook voor een voor mooi georkestreerd en sterk muzikaal beladen geluid.

Op de openingstrack “Don’t Do It” komen Jimmie Vaughan en Lou Ann Barton bovendien voor extra vocale ondersteuning steunen. Daarna volgt de tweede single uit het album met de bluesballad “Doin’ What You Do” (zie video). De eerste single was lullaby “Like Lovin’ Used To Be” en de link naar de soulmuziek horen we in de sensuele ballad “Middle Of Nowhere”. De laid back gebrachte nummers “San Miguel”, “Pulling The Strings” en afsluiter “Rosy” drijven allen op een jazzy, Randy Newman-achtige pianomelodie.

Delbert McClinton zei over deze cd dat de inspiratie voor deze liedjes kwam van het werk van Johnny Mercer, Nat King Cole, Solomon Burke, Louis Armstrong (vooral in het nummer “Jones For You”) en Percy Mayfield van wie hij het uptemponummer “The Hunt Is On” covert. Het is misschien een beetje cliché om het op deze wijze te zeggen, maar we durven deze “Prick Of The Litter” toch tussen de top drie van de beste platen van Delbert McClinton te klasseren. Maar luistert u best eens zelf naar dit uitstekende album om hiervan overtuigd te worden.

(valsam)

 

 


Artiest info
Website  
 

Label: Hot Shot Records / Thirty Tigers

video