THE JON SPEAR BAND – HOT SAUCE

 

 “ Serving up a southern style dish, with a Hot Sauce… “

De Jon Spear Band is een samenwerkingsverband tussen vier bevriende veteranen uit centraal Virginia, “The Old Dominion” (zoals deze Staat ook genoemd wordt), in het Oosten van de US. Liefde voor blues muziek is hun gemeenschappelijk kenmerk. Naast frontman / singer-songwriter Jon Spear (gitaar / zang) is er het jonge talent Dara James (gitaar / harmonica / zang), die al op zijn elfde met zijn vader op het podium stond en, de gebruikelijke ritme sectie. Drummer John Stubblefield is de andere veteraan van het viertal. Hij wordt  ondersteund door bassist Andy Burdetsky, die ook al ruim dertig jaar muzikant is.

Jon Spear debuteerde in 2014 met het studio album ‘Old Soul’. ‘Live Music Is Better’ werd in november 2015 live opgenomen in het Southern Cafe in Charlottesville, VA. Recent kwam er hun tweede studio album ‘Hot Sauce’ [2017] uit. Het viertal kon in de studio rekenen op Nate Brown (conga’s), Ron Holloway (sax), Matty Metcalfe (accordeon), Butch Taylor (keys) en zangeressen Yolanda Jones & Nathaniel Star.

Het is nog steeds evident dat voor dit viertal team work erg belangrijk is, waarbij de gitaristen Jon Spear en Dara James elkaar in de hoofd- en beurtrollen afwisselen.

De twaalf tracks op het album zijn originele songs, waarvan producer Andrew Fritz Waldeck meeschreef aan de stekelig rockende opener ”Bottom of the Bottle” (over rebellerende jongeren die animo zoeken)én de titel song, een klassieke R&B nummer, ”Hot Sauce” (een ode aan capsaïcine -een alkaloïde dat op de tong een branderig gevoel geeft- het magische ingrediënt dat aan chilipeppers hun hitte geeft). Laat je daarna wegdrijven op calypso-ritmes en de conga’s van Nate Brown in ”Geographical Cure”, wat de remedie is om je weer beter te voelen. Met ”(It was a) Really Great Gig” bewijst de band zijn rockabilly kwaliteiten en ”Noah’s Blues” is een trieste parabel, waarin men droomt over de decimatie van het Afrikaanse wild. De gitaar solo wordt hier gedaan door Dara James. Een bijzonder nummer is ”Pierre Jourdan”. Het is het verhaal van hoe een van de rijkste mannen van New Orléans het meest bekende spook van de Crescent City werd. Jon en Dara brengen hier een knap akoestische duet en we horen Matty Metcalfe op accordeon. ”Hit the Quarter” is een van mijn favorieten. Het is een nummer dat ongetwijfeld iedereen aan het bewegen krijgt. In ”Butt-Dia Kyle” van Jon & Mary Lou Spear horen we een hilarisch relaas over een 911 oproep, die in een telefooncel gedaan wordt en die helemaal mis gaat. Dara James komt op voor een dakloze in ”Wintertime” en in ”Blues for a Soldier” gaat het verwijt naar hen die het meest oproepen tot oorlog, maar die het minst te verliezen hebben. Het album sluit af met ”Natchez Burning”. Het is een nummerover de verwoestende brand in 1940 in de Rhythm Club in Natchez, MS, waarbij meer dan twee honderd doden vielen. De bezoekers zaten als ratten in een val omdat de eigenaar alle ramen en deuren extra afgesloten had. Een van de doden was Walter Barnes, de leider van het Royal Creolans Orchestra. Door de suggestieve acapella zang wordt de dramatiek in het nummer extra versterkt.

Jon Spear en zijn maten brengen met ‘Hot Sauce’ een sterk roots album, dat je zeker zal aanspreken o.w.v. de herkenbare songwriting en thema’s. Door de mix van blues, country en soul is ‘Hot Sauce’ een aanrader voor een breed publiek, die niet alleen je smaakpupillen zal stimuleren.

“ Jon Spear’s 'Hot Sauce' is recommended for a wide audience, which will not only stimulate your taste pupils!... “

Eric Schuurmans

 

 

Album track list:
01.”Bottom of the Bottle”* – 02.”Geographical Cure” – 03.”Really Great Gig” – 04.”Hot Sauce”* – 05.”Noah’s Blues” – 06.”Pierre Jourdan” – 07.”Hit the Quarter” – 08.”Butt-Dia Kyle” [Jon & Mary Lou Spear] – 09.”Wintertime” – 10.”Blues for a Soldier” – 11.”Cheap Whiskey and Stale Cigarettes” – 12.”Natchez Burning” – Music/Lyrics by Jon Spear Band & Andrew Fritz Waldeck* ℗ 2017 – Producer: Andrew Fritz Waldeck

Album Line-up:
Dara James: lead guitar, dobro, harp, vocals
Jon Spear: rhythm/lead, acoustic guitar, vocals
Andy Burdetsky: bass, b-vocs
John Stubblefield: drums, b-vocs
& Nate Brown: congas (2,5,7), Ron Holloway: sax (4), Matty Metcalfe: accordion (6), Butch Taylor: keys (8,11) – B3 (10), Yolanda Jones & Nathaniel Star: b-vocs (12)

Discography The Jon Spear Band:
Hot Sauce [2017] | Live Music is Better [2016] | Old Soul   [2014]

 

Artiest info
Website  
 

info: Blind Raccoon

video