HYMN RIVER SUITE - HUNDRED PROOF

Eerst even dit duo situeren; Justin Mathenia en Amy Snyder zijn, voor zover ik het begrepen heb, broer en zus en vormen de kern van deze band, die op deze plaat in volle sterkte present tekent -wat in dit geval wil zeggen: met toevoeging van bas, gitaar, pedaal steeldrums en toetsen, terwijl het tweetal live ook als duo aan de slag is in en om Alton, Illinois.

Er overkwam mij iets raars bij het beluisteren van deze plaat: ik had namelijk een paar keer het gevoel dat ik een song al van elders kende en op zo’n momenten gaat een mens al eens wat rondneuzen en jawel hoor: ik moest niet verder dan mijn eigen platenkast gaan om daar een ep’tje van vijf jaar geleden te zien staan, waarop drie van de nummers van deze CD in oerversies te vinden zijn. Ik ga er gemakshalve van uit, dat die veredelde demo van toen het enige werk is dat je, voorafgaand aan deze full CD kunt vinden en bijgevolg neem ik ook aan dat “Hundred Proof” als echt debuut van de band bekeken mag worden.

Waar het op deze plaat om draait, is een hedendaags soort countryrock, waar groten als George Strait en Dolly Parton model voor gestaan hebben. De tien eigen nummers vallen op door de geweldige samenzang van Justin en Amy -luister maar eens naar “El Paso”, maar ook door de thema’s die bezongen worden: de liefde, de vervlogen jeugd en de herinneringen eraan (zie “We Were Kings”)de drank en de gevaren ervan -zie de titelsong-, de vrouw en haar positie in een relatie, de oorlogen waar Amerika om de haverklap in verzeild geraakt en wat dat meebrengt voor wie opgeroepen wordt en voor wie achterblijft…

Dat laatste thema verdient enige verdere toelichting: Justin werd naar Irak uitgestuurd en Amy’s echtgenoot moest ’s lands eer gaan verdedigen in Afghanistan. In “Pictures” wordt die laatste situatie bezongen: wat is er aan de hand, als je alleen maar een foto hebt van je geliefde, die voor hele lange tijd oorlogje moet gaan spelen. Zoiets is gedroomde stuff voor een geweldige countrysong, natuurlijk.

Tot die categorie behoort ook “Hillbilly Queen”, een nummer dat werkelijk smeekt om airplay op elk beetje radioprogramma dat wat roots in zijn muziek wil stoppen en dat handelt over “hoe de juiste man te vinden, die mee kan met een ruig, hevig vrouwmens, zoals de Hillbilly Queen”? Pure Honky Tonk muziek van veel karaat. In “Book of Songs” gaat het dan weer over je eigen dromen najagen, tegen het advies van je ouders in; en uiteindelijk, met och en schande, te moeten vaststellen dat je vader toch gelijk had. Heel herkenbaar dus en dat is volgens mij de kracht van deze knappe plaat: alles draait om situaties die zowat elke luisteraar meemaakt of zou kunnen meemaken en het is gezongen met overtuiging, gespeeld met veel kundigheid en gebracht met een zeldzaam geworden soort geloofwaardigheid.

Dat is dus een optelsommetje waarvan de uitkomst nogal kan tellen en erop neer komt dat je deze CD, zodra je ‘m in je speler stopt, keer op keer opnieuw speelt, tot je, zoals ik, ongeveer alle nummers van voor naar achter en omgekeerd kunt meezingen. Dat is niet zoveel CD’s gegund, merk ik en dus zal de logische conclusie wel zijn dat ik dit een geweldig leuke plaat vind, zeker? Maar u moet vooral zelf gaan luisteren!

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

video