COMBONATIONS - DUNYAS

De stroom van goeie muziek die tegenwoordig vanuit Noorwegen onze richting uit komt razen, lijkt wel heel veel zijrivieren te kennen: gewoonlijk denken we aan jazz en folk, wanneer we het over nieuwe en goeie platen hebben, maar deze week werden we al verrast met een heerlijke boogie woogie-CD van Dr. Bekken en daar komt nu nog een wereldplaat uit de wereldmuziek bij, al kun je, als je niet van etiketten houdt, natuurlijk wereldmuziek ook gewoon bij folk onderbrengen.

Combonation is een band, die al zo’n vijftien jaar geleden opgericht werd door de Iranese santurspeler Javid Afsari Rad. De santur kennen we hier onder zijn Engelse naam als “hammered dulcimer”, wat in “onze” folk dan weer een hakkebord is. Javid woont al ruim dertig jaar in Oslo, waar hij zijn muziekstudies volgde en als componist en orkestleider van onder meer zijn eigen Rumi-ensemble meermaals bekroond werd en zelfs een opdrachtwerk mocht schrijven voor het Noors Nationaal Radio Orkest. Hij speelde met het idee om de beste muzikanten uit de Noorse hoofdstad bijeen te brengen en samen muziek te maken, ongeacht de achtergrond of afkomst van elk van hen. Zo kwam hij uit bij Solo Cissokho, griot en kortspeler uit Mali, met een verleden bij Ali Farka Touré en bij Senegalees Youssou N’Dour én te horen is op platen van of met Bugge Wesseltoft, Ellika Frisell, en recent nog met de Litouwse Indré Jurgeleviciùtè.

Harpreet Bansal, begenadigd violiste van Indische komaf, maakt ook deel uit van het Rumi Ensemble en heeft daarnaast haar eigen jazzgroep en duikt geregeld op als gastmuzikante bij Noren van allerlei pluimage. Dat geldt ook voor de enige echte Noor uit het gezelschap, bassist Adrian Fiskum Myhr, die naam en faam verwierf in de jazz- en improscene van z’n land.

Uit Marokko is er Aissa Tobi, een echte Gnawa-meester die op rabat en sintir, twee luitachtigen instrumenten, zijn gelijke niet kent en redelijk dominant op de CD aanwezig is.Meesterdrummer en -percussionist, heeft zijn roots dan weer in Ivoorkust, maar woont en werkt ook al dertig jaar in Noorwegen, van waaruit hij ons vorig jaar nog verraste met de formidabele CD “Wasso”. Waar Jai Shankar vandaan komt, laat zich raden. De “Shankar van Noorwegen”, zoals zijn bijnaam luidt, speelt tabla op wereldniveau en met zijn eigen groep Shankara doet hij eigenlijk een beetje wat Combo Nations hier in het groot doet: Indiase en Noorse muziek samenbrengen.

Met zo’n verzameling talent, kun je allicht al eens buitenkomen, zonder dat je meteen op je gezicht dreigt te gaan en jawel hoor, deze “Dunya” is van begin tot einde een feest voor de oren en een uitdaging voor de dansspieren. Zes lange nummers leiden je in een uur tijd door de wondere, grenzeloze muzikale wereld van ComboNations: twee van Cissokho, twee traditionals en eentje van Javid en Harpreet elk.

Misschien nog even vermelden dat u de twee traditionals vast meteen herkent, maar dat u vooral moet beginnen bij het begin: opener “Dolo” van Cissokho en “Sparkle” van Harpreet zijn zodanig verschillend van aard en opzet, dat je in nauwelijks twintig minuten een perfect beeld krijgt van wat deze supergroep aan schoonheid produceert: het is een nooit eerder gehoorde mengvorm van muziek uit de vier windstreken, maar eentje die totaal niet geforceerd klinkt: van Bollywood tot Essaouira via Oslo en Bamako…Geweldige plaat is dit en ik kan u nu al voorspellen dat deze hoog zal eindigen in de eindejaarslijstjes!

(Dani Heyvaert)

 

 

 


Artiest info
Website  
 

label : PIAS

video