DOBRANOTCH - MAKHORKA

 

Al te vaak zal het niet gebeuren, dat je hier een CD van Russische origine te beluisteren en bespreken krijgt, maar mij overkwam het nu dus wel. Dobranotch is een achttal met St. Petersburg als uitvalsbasis, maar al in 1998 in Frankrijk opgericht door muzikanten met wortels in verschillende voormalige Russische republieken. Folk of Klezmer zijn de twee trefwoorden, die door de platenfirma gehanteerd worden, maar net zo goed hadden “punk”, brassband”, “wandelende fanfare” of “prettig gestoord zootje ongeregeld” kunnen dienen als omschrijving. Op het moment dat ik deze regels uit tik, is het gezelschap in Italië en de Youtube-filmpjes, die van die concerten circuleren, tonen steevast een publiek dat compleet uit z’n dak gaat, op een wijze, die je vroeger weleens zag gebeuren bij optredens van Kustirica of Bregovic.

Dobranotch, dus: onthoud alvast die naam en klik, voor u verder leest, even op de link naar YouTube, zodat u getuige kunt zijn van de wijze waarop de bende bezit neemt van Rammstein’s “Du Hast”: van de pot gerukt, compleet geschift, maar plezant en vooral: meer dan degelijk gespeeld en gezongen. Dit is pret, dit is lol, maar dat belet niet, dat het allemaal erg knap gespeeld is op de instrumenten, die je zou verwachten. Of toch ook weer niet: je verwacht niet meteen een accordeon of een banjo tussen de tuba, sax en klarinet, maar het is wel wat Dobranotch biedt: Balkanklanken, traditionele Jiddische liederen en zigeunerweemoed netjes door elkaar gemengd en tot een -wat mij betreft- onweerstaanbare cocktail gemixt.

Voor zover ik er zicht op heb, is dit de eerste makkelijk te verkrijgen CD van het gezelschap -er zijn er al een stuk of zeven, waar je serieus moet naar zoeken, downloaden of bij optredens moet aanschaffen- ,dat er zichtbaar plezier in schept om bij live-optredens, van het podium af te komen en zich al spelend tussen het publiek te mengen. Zo mogen wij ze graag horen en het zal me dan ook benieuwen welke programmator het aandurft om dit stelletje muzikale anarchisten op zijn affiche te zetten. Ik stel me voor dat dit niet voor iedereen weggelegd is, met zo’n bezetting en de bijhorende crew -en ik zwijg dan nog over het vermoedelijke drankverbruik-, maar ik kan me enerzijds niet inbeelden, dat deze act onder onze radar blijft opereren en anderzijds weet ik onmiddellijk een paar plekken op te noemen waar een band als deze gegarandeerd de boel naar ongekende hoogten speelt.

Met nummers als “”Skobaria”, “Krakoviak”, het bluesy “Skazhi Skazhi, of “Proshaj Moskvaj”, hoeven ze daarvoor niet eens een hand om te draaien: dit is volksmuziek, naar een hoger niveau getild en grensoverschrijdend in die zin, dat je niet eens één jota van de teksten hoeft te begrijpen om gigantisch meegezogen te kunnen worden in de trip, die de band quasi achteloos uit de instrumenten weet te toveren. Feestelijk, dolletjes, amusant en toch vooral bijzonder goed gespeeld, dàt is de nieuwe plaat van Dobranotch en wie zou IK zijn, om daar niet superblij van te worden? Zelfs de afsluitende “Acoustic Techno” knalt hier namelijk regelmatig heel luid uit de boxen….

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

video