TINGVALL TRIO - CIRKLAR

De populariteit van het klassieke jazz piano trio is nog steeds groot, het aantal nieuwe namen is enorm, het is dan ook niet evident om je te onderscheiden met een eigen geluid en zodoende een groot publiek te creëren. Dit Tingvall Trio uit Hamburg is daarin wonderwel geslaagd met concerten in meer dan 30 landen en het binnen halen van diverse prijzen zoals “Ensemble of the year” en “Live act of the year” van Echo Jazz. Nummer één in jazzlijsten en zelfs hoog scorend in pop lijsten, ze hebben de status van een geslaagde popgroep. Een bewijs hiervan is de eer die hen te beurt viel toen zij twee proefconcerten mochten geven om de akoestiek te testen van de nieuwe Elbphilharmonie concerthal. Het Trio is niet alleen internationaal qua optredens maar ook in de bezetting, leider en naamgever Martin Tingvall (pno) is een Zweed, Omar Rodriguez Calvo (bs) komt uit Cuba en drummer Jürgen Spiegel is een Duitser.

Drie jaar na hun succesvolle album “Bear” is hier de lang verwachte opvolger “Cirklar”. Tingvall , niet alleen leider maar ook de componist van alle nummers, probeert hier nieuwe vormen van expressie uit, echter zonder de identiteit van het trio te verliezen. Martin schrijft weliswaar de nummers maar ze vinden pas hun definitieve vorm als het complete trio zich erover buigt. Elk stuk is een strijd, een spel en een concept dat zich ontwikkelt in cirkels (cirklar) totdat het helemaal is afgerond. Het spel van het Tingvall Trio wordt gekenmerkt door het serene en melodieuze karakter van hun muziek, waar veel pianotrio’s beïnvloed zijn door de iconen van het “nieuwe” pianotrio : E.S.T., heeft het Tingvall Trio een andere benadering gekozen, de melodielijn staat voorop en ook Tinvall’s touché, boterzacht met wegstervende klanken is anders dan bij Esjbörn Svensson, gelukkig maar, niemand zit te wachten op de zoveelste kloon van E.S.T.

Openingsnummer “Evighetsmaskinen” (Eeuwigheids machine) is een ballad en eigenlijk niet echt typerend voor het geluid van het trio met mediterende klanken die een romantische sfeer creëren. Het nummer “Bumerang” valt op door de fors aangezette slagwerkpatronen en het steeds terugkerende thema, maar ook hier blijft er een sfeervol gevoel hangen en dat geldt voor bijna alle nummers op deze cd, heel toegankelijk maar tegelijkertijd ook heel introspectief, waarschijnlijk één van de redenen dat ze zo hoog scoren op poplijsten. Bassist Rodriguez Calvo is de smaakmaker in het nummer “Bland Molnen” met fraai gestreken basspel, samen met de bijna klassieke benadering van Tingvall ontstaat er prachtig stuk muziek, één van de hoogtepunten . Van een geheel andere orde is het stuwende “Skansk Blues” , een uitgesproken swinger met funky elementen, denk aan Horace Silver en Ray Bryant. In “Psalm” is er dan weer sprake van spannende ingetogenheid, dit trio is op vele markten thuis, in de lange rij van pianotrio’s zijn ze een lichtend voorbeeld met hun eigen open geluid en tedere timbres.

Jan van Leersum.

 


Artiest info
Website  
   

Label : Skip REc.
Distr. : New Arts Int.

video