TORGEIR WALDEMAR – NO OFFENDING BORDERS

De meest opvallende track op het nieuwe album “No Offending Borders” van de Noorse singer-songwriter Torgeir Waldemar uit Oslo is een cover. Het album begint namelijk met een beklijvende akoestische versie van de song “Falling Rain” die de Amerikaanse rock’n’roll-gitarist Link Wray in 1971 schreef voor zijn naar hem zelf vernoemde debuutplaat “Link Wray”. Het nummer werd later ook nog eens op indrukwekkende wijze gecoverd door de indie rockgroep ‘Calexico’ als bonustrack op hun album “Feast Of Wire” uit 2003.

De overige zeven tracks op “No Offending Borders” werden allemaal door de 42-jarige folkrockartiest uit Noorwegen zelf gecomponeerd. Zijn debuut als soloartiest op de muziekscène dateert uit 2012 met de ep “Take Me Home”. Zijn eerste volwaardige plaat volgde eind 2014 zonder titel maar enkel met zijn naam erop. “No Offending Borders” is dus zijn tweede studioalbum dat in Oslo werd opgenomen met de hulp van heel wat Noorse muzikanten en in een productie van Anders Christoffer Møller.

De eerlijkheid gebiedt mij om hier al aan te geven dat dit geen gemakkelijke plaat is geworden. Er wordt behoorlijk drastisch afgewisseld tussen muziekstijlen met af en toe een psychedelische en rauwe, bombastische sound in nummers als het 8 minuten durende “Summer In Toulouse” en het 7 minuten durende “Sylvia (Southern People)”.

Anderzijds brengt de zwaar bebaarde Torgeir Waldemar ook typisch traditioneel klinkende folkliedjes zoals in “Among The Low” of zelfs akoestische troubadoursliedjes in “Island Bliss” en afsluiter “I See The End”. Onze favoriete tracks zijn echter de op het werk van de sinds 2007 overleden Noorse singer-songwriter Thomas Hansen (aka ‘St. Thomas’) lijkende nummers “The Bottom Of The Well” (zie live vertolking op de video) en “Souls On A String” dat als eerste single uit deze cd werd getrokken.

Torgeir Waldemar verraste in 2014 vriend en vijand met zijn uitstekende debuutplaat en al die muziekliefhebbers zullen net zo verrast zijn met diens opvolger “No Offending Borders” waarop hij laat zien en horen dat zijn maturiteit als zanger en songschrijver in de voorbije jaren sterk is toegenomen.

(valsam)

 

 

 


Artiest info
Website  
 

Label: Janseplateproduksjon / PIAS

video