JOHANNA LILLVIK– JOHANNA LILLVIK (EP)

De Zweedse zangeres en songschrijfster Johanna Lillvik is dan misschien wel een nieuwe naam aan het muziekfirmament, ze is al sinds vele jaren actief geweest als zangeres bij ‘Cirque Du Soleil’, in Göteborgse groepen en bij ettelijke muzikale projecten die in Zweden in de voorbije jaren werden gelanceerd. Met de naar haar vernoemde ep “Johanna Lillvik” debuteert ze voor het eerst als soloartieste met vijf door haar zelf gecomponeerde nummers. Dat zijn melodieuze en kleurrijke composities waarin ze haar poëtische songteksten stijlvol kan vertolken en waarmee ze zich toch een geheel eigen stijl weet aan te meten.

Openingstrack “Cinderella Stepsisters” is al meteen intrigerend en moeilijk in een bepaalde stijl onder te brengen. Denk aan Regina Spector en Kate Bush en met de mix van beiden komt u wellicht het dichtst in de buurt van wat Johanna Lillvik in dit van dramatiek overlopende nummer presenteert. De tweede song is een eenvoudigere mooie pianoballad met een toch wat vreemde titel “Sadistic Love Song”. Nog opvallender is song nummer drie: het parlando in sneltempo afgehaspelde gypsy-nummer “It Was A Day” (zie live uitvoering op bijgaande video). Enige gelijkenis is eigenlijk niet waar te nemen tussen de vijf liedjes op dit minialbum. “Murky Waters” wordt weliswaar met pianobegeleiding gebracht, maar in zo’n sterk verschillende stijl van de eerder gebrachte nummers.

Afsluiter “One Of These Days” is bij nader inzien onze favoriete track uit deze ep, met een mooi klinkende intro op dwarsfluit en een zachtjes swingende rockmelodie. Daarenboven blijkt uit deze song ook het uitzonderlijke stembereik van de Zweedse roodharige singer-songwriter. Een full-cd van Johanna Lillvik zal wellicht de volgende stap in haar solocarrière zijn. Als het zover is, dan zullen we u daar op deze pagina’s zonder twijfel over berichten.

(valsam)
“The mini album ‘Johanna Lillvik’ introduces the so-called Swedish singer-songwriter through five self penned songs that are very different in style and melodies. Her vocal range is fully explored in each and every track on the album, which is probably to be seen as a first step towards a soon following full-cd.” – www.rootstime.be

 


Artiest info
Website  
 

Label: Paraply Records
Info: Hemifra

video