NICK BLACK – DEEP BLUE

In het tekstblad dat we kregen meegestuurd bij het album “Deep Blue” van de 28-jarige Amerikaanse singer-songwriter Nick Black uit Memphis, Tennessee, staat te lezen dat de man momenteel hard aan het werken is aan een nieuwe plaat die in 2017 moet verschijnen. Dat gaat niet over “Deep Blue” want die 10 eigen songs tellende cd kwam in thuisland Amerika al in 2015 tot stand, maar voorafgaand aan de release van zijn nieuwe plaat probeert men het nu ook nog eens met “Deep Blue” op de Europese markt.

Als prille twintiger bracht Nick Black in 2012 zijn debuutplaat “The Soul Diaries” uit, een album waar hij vier jaar lang aan had gewerkt om de soul- en R&B-songs op het gewenste niveau te krijgen. Hij werd bij zijn muzikale genrekeuze sterk beïnvloed door de lokale soulscène in Memphis en hij maakt in zijn nummers dan ook graag gebruik van de daarbij vaak voorkomende strijkers- en blazerssectie.

Zo ook bij de tien tracks op “Deep Blue”, het album dat hij zelf in samenwerking met opname-ingenieur James Bennett en blueszanger, pianist en songschrijver Victor Wainwright heeft geproduceerd. De plaat begint met een jazzy en big band-achtige R&B-song die “Ocean” heet en die als eerste single uit deze cd werd gelanceerd. Hoe dat nummer klinkt kunt u zelf beluisteren op bijgevoegde video.

“Grownups” is een song die bij ons herinneringen oproept aan Jack Johnson omwille van zijn laid-back gespeelde ritmische melodie en Ben Harper is ons referentiepunt voor de daarop volgende track “Falling In Life”. Qua songthematiek opereert Nick Black in het zo vaak voor de hand liggende territorium van verliefdheid, liefde, liefdesverdriet en de zoektocht naar nieuwe liefde. O.a. in de songs “D.I.Y. (Do It Yourself)” en” Only One Man” worden de pijlen op het hart gericht en stromen de emoties rijkelijk doorheen deze liedjes.

Zijn vaste begeleidingsgroep heeft hem ook bijgestaan voor deze opnamen met Chris Davis op basgitaar, Marlon Mitchell op drums en Darryl Sanford achter de keyboards, terwijl Nick Black zelf naast het zangwerk ook voor piano- en gitaarklanken zorgt. “Let’s Be Glad”, “Reason To Stay” en afsluiter “All Over Again” nemen de luisteraar mee naar de ‘Stax’-studio in Memphis waar indertijd de allerbeste soulnummers door mensen als Al Green en Otis Redding werden opgenomen.

Ook in de soulballad “The Worst You Can Do” en pianoballad “Don’t Leave Louise” toont Nick Black dat hij deze muziekstijlen even zo goed beheerst als de pop en R&B-sound. Wij willen afsluiten met de belofte dat we u op de hoogte zullen houden van zijn hierboven al voor dit jaar aangekondigde nieuwe release.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video