RIGHTEOUS HILLBILLIES – TWO WHEELS DOWN A LOST HIGHWAY

Eerlijkheidshalve moeten we vertellen dat we bij de eerste aanblik van de vijf groepsleden van de Amerikaanse formatie ‘Righteous Hillbillies’ uit Joliet, Illinois meteen overtuigd waren dat het hier over een klassieke countryband ging, vooral door de aanwezige cowboyhoeden en bandanas die leadzanger Brent James, bassist Jeff Bella, drummer Barret Harvey, leadgitarist Nick Normando en pianist-organist Chris Bartley op het hoofd dragen.

Maar de beluistering van hun album “Two Wheels Down A Lost Highway” stuurt ons in een heel andere muzikale richting, namelijk naar de pure rock ‘n’ roll waarbij in enkele nummers vleugjes blues en soul als extra kruiden werden toegevoegd. De energie druipt af van de negen eigen composities en de zorgvuldig geselecteerde cover van Utah Phillips-nummer “Rock, Salt & Nails”, een song die ook door vele andere artiesten werd opgenomen, o.a. Joan Baez, Steve Young, Waylon Jennings en Buddy & Julie Miller.

De dynamische optredens van ‘Righteous Hillbillies’ zijn gereputeerd in Illinois en omgeving en leadzanger en belangrijkste songschrijver Brent James is daarbij een charismatische figuur die het publiek probleemloos op de hand weet te krijgen. Nu wordt dat wellicht ook wel wat gemakkelijker gemaakt door de nummers die de band live brengt en op deze nieuwe cd. Het is dan ook wat jammer dat we geen video gevonden hebben met een song uit dit album om u van die energie van de band te overtuigen.

Songs als “Rolling”, “Throwing Stones”, “All Down But Nine” met opzwepende orgelklanken van Chris Bartley zorgen er voor dat het publiek niet onverschillig en stil kan blijven als de band deze nummers live speelt. Ook de albumtiteltrack “Two Wheels Down A Lost Highway”, “Shake This Feeling”, “Drama Zone” en “Shackles & Chains” zullen daarbij voor heel wat voetengeschuifel kunnen zorgen. Verder zijn de bluesy nummers “Down To Memphis” en “Call Me A Doctor” duidelijk opgenomen onder de invloed van de sound die de legendarische B.B. King decennialang heeft geproduceerd.

Bij ons roept deze band goede herinneringen op aan groepen als ‘Lynyrd Skynyrd’ en de ‘Bob Seger Band’. ‘Righteous Hillbillies’ lanceerden hun titelloze debuutplaat in 2008 en in 2012 volgde het album “Trece Diablos”. In 2015 verscheen het in de beroemde ‘Fame’-studio in Alabama opgenomen album “The Muscle Shoals Sessions”. Met het nieuwe album “Two Wheels Down A Lost Highway” laat deze band aan de buitenwereld weten dat ze nog lang niet zonder inspiratie zijn gevallen en dat ze nog heel wat schitterende nummers in de pijplijn hebben zitten voor toekomstig werk.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby