MARY ANN KENNEDY - AN DÀN

Aan onze kant van de Noordzee mag de naam van Mary Ann Kennedy dan niet meteen grote weerklank vinden, zodra je het domein van de Gaelic binnentreedt, heeft hij het effect van een heel grote klok. Deze dame stamt uit de Campbell-dynastie, waarvan de wortels op het eiland Skye te vinden zijn. Al vanaf haar zesde werd Mary Ann in de volksmuziek opgeleid en leerde ze piano spelen. Daarna volgden de clàrsach -dat is de kleine Schotse harp- en de concertharp en vervolgde Mary Ann haar conservatoriumopleiding en werkte die ook af, waarna ze meestergraden behaalde op zowel piano als harp.

Sinds een kwart eeuw is ze zowat dé stem van Schotland: ze is de bekendste radiostem die je er kunt vinden, is betrokken bij zowat alles wat er op muzikaal vlak toe doet en is ook de drijvende kracht achter de opvolger van de fameuze “Celtic Connections”-reeks, die tegenwoordig ook haar naam draagt en “Mary Ann Kennedy’s Global Gathering” heet. Daarin gaat ze op zoek naar muziek die binding heeft met de wereld van het Gaelic en daarnaast maakt ze ook “World” op BBC Radio 3. Vanuit dergelijke levensloop is het allerminst verwonderlijk dat ze vandaag op de proppen komt met “An Dàn”, dat als ondertitel “Gaelic Songs for a Modern World” meekreeg: ze is doordrongen van de Gaelic cultuur en wil haar bijdrage leveren middels een aantal liederen, die met alle mogelijke respect voor het verleden, toch vooral naar de toekomst kijken.

Dat deed ze eigenlijk deels ook al met Cliar, de band waar ze deel van uitmaakte, al lag de nadruk van het werk van die groep toch vooral op het verleden, dat absoluut niet vergeten mag worden. De nieuwe plaat bevat uitsluitend composities van de hand van Mary Ann, die voor de teksten zo goed als altijd terecht komt bij mensen die in recente tijden iets zijn gaan betekenen binnen de Gaelic poëzie en waaronder we Mary Ann’s nicht Catriona Montgomery rn George Campbell Hay terugvinden.

De thema’s die in de liederen behandeld worden, zijn in die zin “traditioneel”, dat het de universele thema’s zijn, die mensen overal ter wereld bezighouden: liefde en verlies, “nature en nurture”, die zo moeilijk te vertalen begrippen uit de pedagogie en de psychologie, waarmee men de dingen probeert te categoriseren als zijnde “uit de aard der dingen” versus “aangeleerd” of “door opvoeding verkregen”. Ook oorlog en vrede komen aan bod, naast andere belangrijke aspecten van de condition humaine, zoals “spiritueel” versus “tijdelijk” of “materieel”.

Een plaat op niveau dus, waarvan je ook volop kunt genieten als je, zoals ik, geen letter van de Gaelic-taal begrijpt. Gelukkig bevat het CD-boekje ook de teksten in het Engels en kun je die meevolgen, terwijl je je laat meevoeren door de schitterende muzikale aankleding van de songs die het niet alleen van klassiek aandoende harp- en pianoklanken moet hebben, maar net zo goed de nadruk legt op bij wijlen indrukwekkende koorzang, geraffineerd doedelzakspel of een strijkerskwartet laat contrasteren met samples en soundscapes. Dit is een heel mooie hedendaagse folkplaat voor mensen die schoonheid kunnen verdragen en dus van hieruit aanbevolen aan iedereen die wil luisteren.

(Dani Heyvaert)

Artiest info
Website  
 

Label : Arc Music

video