KOTEBEL – COSMOLOGY

‘Kotebel’ is een Spaanse progressieve rockband die in 1999 werd opgericht door de klassiek geschoolde muzikant en keyboardsspeler Carlos Plaza Vegas met roots in Venezuela. Oorspronkelijk was het de bedoeling om ‘Kotebel’ als een soloproject op te starten, maar al gauw werd het duidelijk dat er voor het creëren van zijn soms vrij ingewikkelde composities nog andere instrumentalisten nodig zouden zijn.

Daardoor kwam het debuutalbum “Structures” in 2000 tot stand na een samenwerking in de studio met fluitspeler Omar Acosta en percussionist Carlos Franco Vivas. Sindsdien volgden nog zes verdere albums van ‘Kotebel’, waarbij de muziek evolueerde van progressieve rock naar symfonische jazzrock.

Nu komt er een achtste plaat van deze formatie op de markt onder de titel “Cosmology”. Naast de reeds vermelde muzikanten werkten ook gitarist César Garcia Forero, bassist Jaime Pascual Summers en pianiste Adriana Plaza Engelke aan de opname van dit album mee. Op “Cosmology” brengt hij negen composities waaronder de uit vier delen samengestelde “Cosmology Suite”.

Dit album werd in april 2017 live opgenomen in ‘The Artist Factory’-studio in Madrid. Piano en keyboards domineren de sound van de tracks op deze plaat en ook fluitist Omar Acosta speelt een belangrijke rol in de instrumentatie bij de negen nummers. Verwacht vooral geen al te gemakkelijk in het gehoor liggende muziek van dit album van ‘Kotebel’, maar eerder een plaat die in België op een radiozender als ‘Klara’ gespeeld zal worden of als achtergrondmuziek bij één of andere televisieserie of film.

De klassieke opleiding die Carlos Plaza Vegas genoten heeft klinkt nog behoorlijk fel door in deze muziek die hij voor zijn platen heeft gecomponeerd, hoewel zijn werk als instrumentale progressieve rock wordt geklasseerd. Invloeden van klassieke componisten als Rachmaninoff, Debussy of Ravel kunnen in enkele tracks herkend worden, maar ook modernere bands als ‘Jethro Tull’, ‘Yes’ of ‘Genesis’ hebben hun sporen nagelaten in het werk van ‘Kotebel’.

(valsam)

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Musea

video