TROY PETTY – DEPARTURES

Multi-instrumentalist, zanger en songschrijver Troy Petty werd geboren in Chicago, Illinois, maar heeft sinds meerdere jaren zijn thuisbasis in Columbus, Ohio. In augustus zal deze Amerikaanse indie pop- en rockmuziek brengende artiest als onderdeel van zijn Europese tournee voor vier optredens naar België en Nederland komen. Als het voor u enigszins mogelijk is, kunnen we het bijwonen van zo’n optreden alleen maar warm aanbevelen, want het beluisteren van zijn nieuwste album “Departures” heeft ons alvast tot zijn fanbasis doen toetreden.

Deze cd bestaat uit negen tracks, waarvan er vijf in de studio werden opgenomen en vier songs in een live en solo gespeelde, akoestische uitvoering te horen zijn. Twee van die live gebrachte nummers zijn ook in een ruim georkestreerde en sterk gevarieerde studioversie te horen op “Departures”, met name de songs “Unfinished” en “Set Me Free”. De twee andere live tracks zijn “Running” en “Miss Placed”.

Bij navraag wie hem bij zijn werk hebben beïnvloed, noemt Troy Petty de namen van Jeff Buckley, ‘Nick Cave And The Bad Seeds’, ‘Low’ en ‘Radiohead’. En dat is inderdaad hoorbaar in openingstrack “All Ghosts” en in het als eerste single verschenen nummer “Motor Mind” (zie video), waarin een blend van klanken in elkaar werd gemixt tot een dynamische rocksong. De enige studio-opname die we nog niet hebben vermeld is het nummer “Departure”, dat ook geselecteerd werd tot onze favoriete song uit dit album.

Alle instrumenten die u in deze songs kunt horen werden door Troy Petty zelf ingespeeld. Dat zijn vooral akoestische en elektrische gitaren, basgitaar, piano, keyboards en percussie. Daarnaast gebruikt hij ook veel zogenaamde ‘loops’ bij het brengen van zijn nummers. Enkel voor drums werd Brian McGuckin in de opnamestudio uitgenodigd. Het album “Departures” is de opvolger voor zijn in 2012 uitgebrachte plaat “Fairy Tale Pen”. Van veelschrijverij kunnen we Troy Petty dus niet echt beschuldigen, want vijf jaar later zijn er amper vijf nieuwe songs op deze nieuwe cd te beluisteren.

(valsam)

 

Donderdag 10 augustus 2017: Snuffel, Brugge, BE
Vrijdag 11 augustus 2017: ‘t Zennegat, Mechelen, BE
Zaterdag 12 augustus 2017: Wim’s Muziekkelder, Doetinchem, NL
Zaterdag 12 augustus 2017: Merleyn, Doetinchem, NLArtiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Songs & Whispers

video