TROND SVENDSEN & TUXEDO – PALOMINO MOTEL

Americana uit Noorwegen: zo introduceert singer-songwriter Trond Svendsen zichzelf in de biografie die bij zijn debuutalbum “Palomino Hotel” werd gevoegd. Dat country en Americana bijzonder populaire genres zijn in het hoge noorden wisten we al sinds enkele jaartjes door de platen die ons vanuit die regio werden toegestuurd voor een recensie bij ‘Rootstime’.

Het was in het jaar 2015 dat zanger, gitarist en mondharmonicaspeler Trond Svendsen de groep ‘Tuxedo’ oprichtte met zijn langjarige vriend, gitarist en snarenvirtuoos Lars Linkas, bassist Vidar Tyriberget, hammondorgelspeler Lars Viken en drummer Tommy Kristiansen. Een eerste single “Love Like This” was twee jaar geleden de eerste kennismaking van de buitenwereld met ‘Trond Svendsen & Tuxedo” en nu is er dus een eerste full-cd met “Palomino Motel”.

Het elf nummers tellende album werd in een studio in hun thuishaven in het 30.000 inwoners tellende Hamar opgenomen. Het stadje ligt in het midden van Noorwegen aan het Mjøsa-meer en is vooral bekend door de Olympische Winterspelen die in 1994 in het naburige Lillehammer hebben plaatsgevonden. De band heeft bijna twee jaar over de opname van deze plaat gedaan, maar het lange wachten loonde uiteindelijk de moeite.

Singer-songwriter Trond Svendsen, die professioneel actief is als misdaadjournalist voor een Noorse krant, haalt vaak inspiratie voor zijn liedjes uit zijn dagelijkse job, waar passionele moorden en liefdesperikelen vaak het onderwerp van uitmaken. Single “Love Like This” met aan Raul Malo (van ‘The Mavericks’) herinnerende zang opent het feestje en wordt gevolgd door de akoestisch gebrachte ballad “Old Bridges” (zie video), de nieuwste single van deze formatie.

Voor wat extra toetsenwerk op piano en orgel bij zes tracks werd gastmuzikant Magnus Østvang in de studio gehaald en Aud Ingebjørg Barstad speelt op viool bij drie nummers en zingt backing vocals bij “Love Like This”. Ze zingt bovendien met Trond Svendsen in duet mee in het liedje “Don’t You Hate It When They Go”. Ook “No Tattoos Please” is een duet tussen Trond Svendsen en de Amerikaanse folk- en countryzangeres Julie S. Christensen, die misschien wel het best gekend is door haar zes jaar durende werk als backing vocaliste bij Leonard Cohen.

De band gaat daarna ook nog eens even helemaal in de richting van countryrock in “Big White” vooraleer terug te grijpen naar alweer aan Raul Malo herinnerende ballads in het akoestisch gebrachte “Going Down That Road”, het op iets van Pål Flåta en zijn band ‘Midnight Choir’ lijkende “Devil At My Heels” en de akoestische albumafsluiter “Blue Moon Above”. Deze debuutplaat “Palomino Motel” van het Zweedse kwintet ‘Trond Svendsen & Tuxedo’ zou volgens ons helemaal niet misstaan in de hedendaagse Americana-scène in de Verenigde Staten.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Rootsy
distr.: Sonic RendezVous

video