SHANNON MCNALLY - BLACK IRISH

Heel af en toe wordt een mens serieus geconfronteerd met het vlieden van de tijd. Deze nieuwe CD van Shannon MacNally, haar negende, als ik dat allemaal goed bijgehouden heb, zette mij ertoe aan even terug te gaan en te gaan opzoeken wanneer het precies was, dat ik compleet van mijn sokken geblazen werd door “The Girls Room”, de plaat waarmee we haar hier leerden kennen en die eigenlijk een kwartetplaat was met onder anderen Tara MacLean en Amy Correia. Het jaar was 2000 en dus zijn we zeventien jaar verder…tempus fugit, zeiden de Romeinen daarover maar goed: we zijn er nog en Shannon ook en ze maakt dus nog altijd muziek. Voor haar nieuwe plaat kon ze terecht onder de vleugels van oude getrouwe Rodney Crowell, zelf noch min noch meer een instituut, gekend voor zijn sterke songs, zijn geweldig productiewerk en zijn oor voor vrouwelijke stemmen.

Rodney had Shannon leren kennen op aanstichten van John Leventhal, die Rodney op het juiste spoor zette, toen die op zoek was naar een vrouw met voldoende meisjesjachtigheid in een licht doorrookte stem. Dat was toen hij “Famous Last Words of a Fool in Love” wilde opnemen voor zijn “Tarpaper Sky-plaat uit 2014. Blijkbaar moet er toen een soort muzikaal-platonische vonk overgeslagen zijn, want het was daar en toen dat Rodney zich geroepen voelde om de volgende plaat van Shannon mee te helpen maken. Vandaag zijn we dus zover: Todney zat in de producersstoel, leverde de openingssong (“You Made Me Feel For You”, dat nogal dicht tegen “Baby Please Don’t Go” aanschurkt) aan, schreef samen met Shannon ook “Banshee Moan” en speelt gitaar op goed de helft van de songs.

Dat Shannon een geweldige zangeres en vertolkster van andermans werk is, weten we natuurlijk al langer en dat beseft zijzelf kennelijk ook, want op de nieuwe plaat staan nauwelijks nieuwe songs: naast de al vermelde songs, zijn er enkel nog “I Went To The Well”, geschreven samen met Garry Burnside, jawel, de zoon van R.L. en bandlid van de North Mississippi All Stars en “Roll Away The Stone”, dat Shannon maakte met Cary Hudson, die we nog kennen van Blue Mountain en The Hilltops.

Ruim de helft van de twaalf songs zijn dus covers, gaande van Stevie Wonder’s “Ain’t Gonna Stand For it” dat zij achteloos naar haar hand zet, net als het niet zo bekende maar hier schitterend gedebiteerde “Low Rider” van J.J. Cale, tot Emmylou’s “Parayer in Open D”, een nummer waarvan ik durf vermoeden dat Crowell het aanbracht, The Band’s “It Makes No Difference” en Guy Clark’s “Black Haired Boy”, waarop diezelfde Emmylou Harris én Elizabeth Cook voor prachtige achtergrondzang zorgen.

Afgesloten wordt met een heus gospelnummer van The Staples Singers, “Let’s Go Home” en wat je, na beluistering van de plaat alleen maar kunt vaststellen is dat Shannon stilaan op weg is om haar plaats in het Pantheon de Grote Zangeressen af te dwingen. Er is niet heel veel meer nodig om haar op de hoogte van Emmylou en Bonnie Raitt te zetten: hoewel haar stem helemaal anders klinkt dat die van de Allergrootsten, is ze even wendbaar en kan Shannon zowat elk genre aan, van pop over soul en gospel tot pure country en blues, zoals ze bewijst met haar rockende cover van Muddy Waters’ “Stuff You Gotta Watch”, waarin de geweldige Jim Hoke overigens een heerlijk scheurend stukje harmonica komt meeblazen. Dat is weinigen gegeven en als je daarbij optelt dat de productie simpelweg top is, en dat het adresboekje van Crowell, die als vanzelfsprekend Colin Linden en Audlee Freed meebrachten Dickinson blijkbaar ook de gegevens van Cody Dickinson, Cris Tuttle en Byron House bevat, naar nog een stuk of wat endere topmuzikanten, dan begrijp je dat alles voorhanden was om van deze plaat een regelrechte topper te maken.

Het jaar is net halfweg, maar deze gaat, zeker weten, op menig eindejaarslijstje prijken. Shannon MacNally heeft namelijk haar beste plaat ooit gemaakt. Enfin, tot nu toe toch, want iets zegt me dat deze vrouw werkelijk nog heel veel moois gaat brengen.

(Dani Heyvaert)

 


D Baby
Artiest info
Website  
 

Label: Compass Records

video