DALE BOYLE - GASOLINE (EP)

Ten huize van ondergetekende is het altijd een beetje feest, als er wat nieuws komt binnengewaaid over Dale Boyle. Dat komt, omdat we hier vinden dat Dale geweldig mooie songs kan schrijven, een heel fijne neus voor covers heeft en een stem waar je alleen maar kunt van houden.

Hoever zijn platenproductie intussen reikt, weet ik niet precies, maar even in de platenkast neuzen, levert toch wel een paar resultaten op: “In My Rearview Mirror” uit 2004, “Small Town Van Gogh” uit 2007 -met die formidabele Springsteencover, ‘My Hometown”, “Throwback” uit 2012, met heerlijke covers van Petty’s “I Won’t Back Down”, Stephen Foster’s “Hard Times” en Big Joe Williams’ “Baby Please Don’t Go” en -vooral -z’n eigen “When You Wake”.

Nu is er dus, na vijf jaar, een ep’tje van vijf nummers, waarop de cover van dienst er een is van Neil Young’s “Heart of Gold” en waarop ook een remake staat van de opener van “Throwback”, namelijk “All Gone Now”, dat hier een veel potiger, aan Steve Earle herinnerende versie meekrijgt.

Dat één en ander wat potiger klinkt, heeft zo z’n redenen: superdrummer Kenny Aronoff drukt zijn heel herkenbare stempel op de nieuwe versie en James LoMenzo, jawel, de ex-bassist van Megadeth, die tegenwoordig samen met Kenny Aronoff in de begeleidingsband van John Fogerty zit, is ook van de partij.

Op toetsen hebben we Geoff Mitchell, een man uit Montreal, waarbij nogal wat Canadese muzikanten komen aankloppen en dat allemaal samen maakt een heel fijn viertal, dat “rootsmuziek” erg hoog heeft zitten en zich volop ergens tegenaan kan gooien.

De titeltrack blijkt een soort godsgeschenk geweest te zijn, dat, onder enige tijdsdruk en het nodige ontzag voor de komende opnames met Kenny Aronoff, in goed een etmaal uit de pen van Dale gegutst kwam, terwijl “My Birmingham” recent finalist was in een belangrijke songwriterswedstrijd in Canada.

Om maar te zeggen: dit schijfje mag dan nauwelijks een kwartier lang (of kort, zo u wil) zijn, het is een heel knap visitekaartje van iemand die naar ons gevoel al te lang onder de radar is blijven hangen. In songwriterskringen kénnen ze intussen de naam van Dale Boyle en ik kan alleen maar hopen dat het iets ruimere publiek nu eindelijk zal volgen. Deze knappe ep kan daar de gedroomde aanleiding voor zijn.

(Dani Heyvaert)

 


10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: DALE BOYLE
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video