CHRIS MURPHY – HARD BARGAIN: LIVE / SOLO

Ook topmuzikanten hebben nog altijd hun eigen muzikale helden. Zo kijkt de New Yorkse fiddler en folkartiest Chris Murphy met veel respect op naar zijn icoon David Lindley, die na het bijwonen van een live concert van Jackson Browne waar hij op viool speelde, bij Murphy de vlam ontstak om zelf ook het bespelen van dit strijkersinstrument ter harte te nemen.

Ondertussen heeft Chris Murphy met zijn viool al meegespeeld op de platen van een hele reeks topartiesten en hij heeft daarnaast ook al een heel palmares aan eigen soloalbums op zijn naam staan. Vorig jaar gaf ik in april op deze pagina’s commentaar bij zijn plaat “Surface To Air” en in augustus kwam het album “Red Mountain Blues” voor een recensie aan de beurt. Daarmee was 2016 nog niet afgelopen voor Chris Murphy, want collega Dani Heyvaert nam net voor het jaareinde ook nog zijn album “The Tinker’s Dream” onder de loep.

Dat Chris Murphy een bijzonder bezige bij is hoeven we dus niet meer verder uit te leggen. Nu is er alweer een nieuwe plaat van deze Amerikaan met Italiaanse en Ierse roots op de markt verschenen. Deze keer gaat het weliswaar om een live opname waarbij hij helemaal alleen op het podium staat en tien nummers ten gehore speelt in een klein theaterzaaltje in Boise, Idaho. Daar slaagt hij er in om het aanwezige publiek gedurende het gehele optreden moeiteloos in de ban te houden van zijn vioolmuziek.

De genres die hij daarbij bespeelt, variëren van Keltische folktraditionals naar gypsy over jazz en roots tot zelfs punk. Opvallend aan de setlist bij dit album is dat er uitsluitend nieuwe nummers op te horen zijn, allemaal eigen composities van Chris Murphy. Het leuke aan het bespelen van een viool is natuurlijk dat je er ook bij kunt zingen en dat doet deze artiest dan ook op alle tien tracks.

Het album begint met een typisch Iers folknummer “The Caves Of Killala” dat instrumentaal wordt afgewerkt tot halverwege als Chris Murphy ons het bij deze song horende verhaal over de grotten zingt. De daaropvolgende albumtiteltrack “Hard Bargain” hebben we op de video meegegeven. Daarna volgt “Ain’t No Place” waarna Chris Murphy zijn viool al ‘fingerpickened’ bespeelt wat een heel speciaal klinkende song “Bugs Salcido” oplevert. Ook in de 19e eeuwse ‘murder ballad’ “Holcombe Creek” wordt een boeiend en intrigerend verhaal verteld.

Zijn zangwerk primeert in het aan Bruce Springsteen’s “Nebraska” herinnerende bluesnummer “Last Bridge” en de virtuositeit van Chris Murphy op zijn viool neemt de bovenhand in de songs “Prevailing Winds” en “Trust”. Daarna zijn we al aan de concertafsluiter toegekomen met het nummer “Friend”, een troubadoursballad die wel eens de meest commerciële song uit dit live soloalbum van deze charismatische fiddler zou kunnen zijn.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Teahouse Records

video