THE TURNPIKES – BAND FROM THE NORTH COUNTRY

‘The Turnpikes’ is een in 2000 opgericht Zweeds kwintet uit Karlskrona, een 35.000 inwoners tellende stadje in Blekinge County, een gebied in het zuidoosten van Zweden en grenzend aan de Baltische Zee. De vijf musicerende groepsleden uit dit stadje zijn zanger-gitarist, mondharmonica- en mandolinespeler Tommy Axelsson, zanger-gitarist en banjospeler Hans Eklundh, zangeres Jennie Fredriksen (die nu pas bij de groep kwam), bassist Anders Lindqvist en drummer Pelle Nilsson.

Wellicht hebben ze hun groepsnaam ontleend aan de song “Girl From The North Country” die folktroubadour Bob Dylan in 1963 opname voor zijn album “The Freewheelin’ Bob Dylan”. Later in 1969 nam hij het liedje opnieuw op in een duet met Johnny Cash en hij plaatste die versie als eerste song op zijn 9e studioalbum “Nashville Skyline”.

Het in het hoge noorden altijd al populaire countrygenre is ook de voornaamste muziekstijl die ‘The Turnpikes’ voor hun werk hebben geselecteerd. Songs in deze muziekstijl brengen ze dan ook op hun nieuwste album” Band From The North Country”, hun derde plaat die naast country ook Americana- en rock’n’roll-nummers bevat.

‘The Turnpikes’ hebben op deze plaat maar twee eigen nummers opgenomen met de ballad “Do I Really Know Him” en countryrocksong “Find Myself”. De resterende elf tracks zijn allemaal coverversies van bekende en minder bekende liedjes uit de wereld van country- en Americana-muziek. Openingstrack is “White Freightliner Blues” van Townes Van Zandt uit zijn live album van 1977, gevolgd door “Drinkin’ Wine Spoo-Dee-O-Dee”, een song uit 1947 van de Afro-Amerikaanse ‘jump blues’-gitarist Stick McGhee en nadien tot rock’n’roll-klassieker verheven in de versie van Jerry Lee Lewis.

De door Joe en Audrey Allison gecomponeerde en door Jim Reeves in 1959 vereeuwigde country-classic “He’ll Have To Go” is het volgende nummer dat van een ‘Turnpikes’-versie wordt voorzien en Hank Williams was in 1952 de auteur van het daaropvolgende “I Won’t Be Home No More” en van het nog wat later volgende “Pan American” uit 1947. Heel mooi is ook hun coverversie van de door Johnny Cash tot hit gebombardeerde song “Rose Of My Heart”, een nummer dat origineel van de Amerikaanse countryzanger Hugh Moffat was en op diens album “Troubadour” uit 1976 stond.

Niet alle nummers op dit album zijn coverversies van stokoude klassiekers. Zo leveren ‘The Turnpikes’ ook hun vertolking af van Guy Clarke’s countryrocksong “Dancing Days” uit de in 2002 uitgebrachte cd “The Dark”, van het uit 2008 stammende nummer “More Like Her” van de Amerikaanse countryster Miranda Lambert, van de song “Blue” uit het 2001-album “Essence” van Lucinda Williams, van “Lucky Now” uit de cd “Ashes & Fire” (2011) van Ryan Adams” en van “Acid Tongue”, de titeltrack van album uit 2008 van Jenny Lewis.

Laat het duidelijk wezen dat deze Zweden hun klassiekers maar al te goed kennen en ze hebben op de cd “Band From The North Country” geen goedkope kopieën van deze songs gebracht, maar wel sterk gepersonaliseerde versies die stuk voor stuk gehoord mogen worden, zonder ook maar enige afbreuk te doen aan de originele vertolkingen.

(valsam)

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: THE TURNPIKES
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

Label: Record Union