ALPHA WHALE - OK SUNSHINE / YOUNG RIVAL - STRANGE LIGHT (SPLIT ALBUM)

Ik wist niet dat het fenomeen nog bestond, maar kennelijk is de rentrée van de LP ook de aanleiding voor sommige bands om samen naar buiten te komen met een plaat waarop ze elk een kant volspelen. Hoewel mijn recensie-exemplaar er eentje op CD is en er niet de minste informatie bijgeleverd werd, is dit een beetje een moeilijk geval: je bent op het web aangewezen om uit te vissen wie wie is en wie wat speelt. Soit: een poging toch….

Alpha Whale is een jonge Vlaamse band, die zich uitleeft in heel aanstekelijke popliedjes, met zomerse inslag en aangekleed door lekker rammelende surfgitaren die uit de sixties weggelopen lijken te zijn. Elk beetje dansspier voelt zich meteen aangesproken en het wachten op een radioman of -vrouw, die “Dine With Satan” oppikt en er een grote zomerhit van maakt.

Young Rival heeft dan weer zijn thuisbasis in Hamilton, Canada en heeft samen met Alpha Whale door Zwitserland en Frankrijk getoerd. Hoe die toernee er gekomen is weet ik niet, maar iets zegt mij dat het de verwantschap tussen de muziek van beide bands is, die er voor gezorgd heeft dat de bands met elkaar in contact kwamen.

Ook bij hen staat de fun voorop en de vijf lichtvoetige nummers die op de plaat staan neigen een tikkeltje meer dan die van Alpha Whale naar indiepop, maar net zo goed hebben ze een hoge feelgoodfactor en een geweldig meezinggehalte. Je hoeft maar naar “Lucky” of titelsong “Strange Light” te luisteren om te begrijpen wat ik bedoel. Niet wereldschokkend, maar wel vlot, fris en aanstekelijk. Mag een mens redelijkerwijs eigenlijk meer verwachten?

(Dani Heyvaert)

 

 

Artiest info
ALPHA WHALE  
 

distr.: PIAS

video