LORETTA HAGEN – LUCKY STARS

West Milford, New Jersey is de thuishaven van de Amerikaanse zangeres en songschrijfster Loretta Hagen, een folk- en countryliedjes brengende dame met een uitzonderlijk stemgeluid. Met vier albums op haar conto kunnen we dus zeker niet meer van een nieuwkomer op de Americana-scène spreken. Met haar echtgenoot Gary Hagen als producer en voor het belangrijkste gitaarwerk ook als instrumentalist op haar albums te horen, zijn de opname en de arrangementen van haar liedjes in goede handen.

Dat kunnen we dezer dagen trouwens zelf nog eens vaststellen bij het beluisteren van Loretta Hagen’s nieuwste plaat “Lucky Stars” waarop ze elf nieuwe eigen composities heeft verzameld. De instrumentatie bij deze liedjes werd ingespeeld door een breed assortiment aan muzikanten met speciale aandacht voor percussie, strijkers en blazers.

Zo is de saxofoon prominent aanwezig in de laid back gebrachte openingstrack “Where Are The Rainbows”, een folkballad over de zoektocht naar hoop en geluk. “Now That I’m Able” (zie video) gaat dan weer over het opnieuw aanvatten van een leven na een moment van verdriet en tegenslag. Als je de teksten bij deze liedjes leest in het bij de cd ingesloten boekje, dan merk je meteen hoeveel aandacht en betekenis Loretta Hagen hecht aan de inhoud van de tekst bij haar songs.

Albumtiteltrack “Lucky Stars” nodigt uit tot reflectie over de mensen die ons definitief hebben verlaten en vanuit de sterrenhemel toekijken, opdat wij hier op deze aardbol toch nog genoeg van ons geluk kunnen genieten. Het uitstekende gitaarwerk van Gary Hagen bij deze song verdient hier en nu toch wel een aparte vermelding.

De volgende topper op deze plaat is de akoestische folkballad “I Will Send My Love” die begint met de opname van een stokoud deuntje “A Little Street Where Old Friends Meet” dat Loretta’s moeder voor haar dochter op cassette heeft ingezongen toen ze nog leefde. Het moge duidelijk zijn dat de emoties hier als vuurwerk in het rond vliegen en dat dit liefdesliedje van een kind voor haar overleden moeder bijna niet mooier tot uiting kan worden gebracht.

Een moeilijk en depressief moment in het leven wordt verwerkt in de mid-tempo Americana-song “Break” en brengt ons naadloos over in “Believe”, het meest uptempo gebrachte nummer op deze plaat waarin Loretta Hagen ons aanspoort om gedreven voor onze dromen te blijven gaan. We kunnen geen mindere song op dit album ontdekken en blijven dan ook geboeid verder luisteren naar de ballad “Ladders” en naar het alweer zeer emotievolle liedje “You Were Brave” dat een muzikaal eerbetoon is aan de moed die haar moeder en haar zus toonden bij hun respectievelijke strijd tegen hun onoverwinnelijke ziektes ALZ en ALS.

Er wordt optimistisch afgesloten op “Lucky Stars” met het leuke liedje “Welcome Spring” waarin Loretta Hagen de lente in haar leven verwelkomt en er een nieuw begin met veel dromen en wensen in hoopt te ontdekken. We zijn nu wel al in de zomer aanbeland, maar deze dame is voor ons als een fijne muzikale ontdekking te klasseren en we wensen haar dan ook veel succes toe met deze uitstekende nieuwe plaat.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Trespass Music

video