NIALL McGUIGAN – AWARENESS

Vier jaar geleden maakte de Ierse folktroubadour Ben Reel zich ten huize (valsam) onsterfelijk met zijn liedje “You’re Not Alone”, een Roy Orbison-lookalike nummer uit zijn album “Darkness & The Light” dat nu nog altijd frequent door de speakers galmt in onze woonkamer. Tot onze lichte verbazing duikt zijn naam nu plots weer op als producer van het debuutalbum “Awareness” van een alweer zeer getalenteerde Ierse singer-songwriter die Niall McGuigan heet.

McGuigan is een muziektherapeut uit Castleblayney in County Monaghan, Ierland. Vooraleer recent aan zijn solocarrière te beginnen was hij 14 jaar actief in allerlei groepjes die muziekgenres als grunge, reggae, metal, funk en rock frequenteerden. Eén van die bandjes was ‘Speedking’ waarmee hij op 15-jarige leeftijd in 1999 optrad op het huwelijksfeest van Ben Reel. Vandaar diens bereidheid om als producer op te treden voor deze plaat van een jonge artiest waarin hij onvoorwaardelijk gelooft.

Op zijn solodebuutplaat “Awareness” staan dertien nummers waarvan er elf in de voorbije zes jaar door Niall McGuigan zelf werden geschreven. De twee andere tracks zijn “Altai Magtaal” en “Buyant Gol”, beiden traditionele met ‘Khoomii-keelzang’ gebrachte volksliederen uit Mongolië die hij leerde kennen toen hij een tijdje in dat Oost-Aziatische land heeft doorgebracht.

De muziekstijl die hij voor de nummers op deze cd heeft geselecteerd zou als indie folk kunnen worden omschreven, weliswaar met enkele elementen uit de alternatieve rockmuziek en de wereldmuziek in een paar tracks geïntegreerd. De plaat werd in de homestudio van Ben Reel in Silverbridge, South Armagh opgenomen en nadien in Dublin verder afgewerkt.

We ontdekken enkele mysterieuze nummers op deze plaat zoals “Spirit” en “What’s For You Won’t Pass You”. “Warrior Soul” wordt met enkel een akoestische gitaar in de begeleiding op een reggaemelodie gebracht en “Staring At The Moon” (zie video) is daarna wellicht het nummer met het meeste commerciële potentieel. Ook “Communicate”, reggaedeuntje “Typical Jah” en het in duet met Ben Reel gezongen slotnummer “I Know Me Now” zouden daarvoor in aanmerking kunnen komen.

Naast zijn debuut als soloartiest zingt Niall McGuigan momenteel ook nog bij de Ierse reggaeformatie ‘The Brown Notes’ en bij ‘Fiach Nó Mór’, een Ierse ‘tribute’-band voor de Amerikaanse metal- en hardrockgroep ‘Faith No More’. Hij is blijkbaar nog wat op zoek naar zijn muzikale toekomst, maar dat die wel eens in zijn net aangevatte solocarrière zou kunnen liggen, lijkt ons het meest waarschijnlijk.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

video