JACKSON HOWARD – JUST FOR THE MYSTERY

In de lente van 2014 trad de Amerikaanse singer-songwriter Jackson Howard uit St. Louis, Missouri voor het eerst in de spotlights naar aanleiding van de release van zijn eerste plaat, het ep-tje “A Place To Cross”. Daarvoor had hij een universitair diploma behaald en was hij professioneel actief als researcher, maar de muziekmicrobe kreeg hem uiteindelijk te pakken en de drang om zijn eigen composities live te spelen en ook op cd op te nemen werd te groot.

Zijn eerste volwaardige plaat verscheen in 2015 onder de titel “About Life” en de songs op dit album gingen dan ook daadwerkelijk over de dagelijkse dingen des levens: succes, tegenslagen, liefde en liefdesperikelen, trouw en bedrog, kortom al die dingen die we allemaal wel eens tegenkomen in ons aardse bestaan.

Nu heeft Jackson Howard een tweede album klaargestoomd dat “Just For The Mystery” heet en in twee opnamestudio’s in Franklin, Tennessee tot stand is gekomen met de voor een ‘Grammy Award’ genomineerde Billy Smiley als producer. Met twaalf zelfgeschreven nummers en één coversong gaat hij op deze plaat eigenlijk gewoon verder waar hij op “About Life” mee gestopt is. Dezelfde thema’s komen terug aan bod en worden hier en daar vanuit een andere invalshoek bekeken.

De instrumentalisten die hem bij de opname in de studio hebben begeleid zijn Jonathan Crone (elektrische gitaar), André DiMuzio (keyboards), Daniel O’Lannerghty (bas), Steve Hindalong (percussie) en Jared Kneale (drums). Bij twee songs krijgt hij vocale support van zangeressen Mandy Cook bij de song “Hideaway” en Rachel Horter bij het verhalende nummer “The Battle Of Evermore”.

Jackson Howard analyseert relaties en liefde tot in zijn diepste details in zijn songteksten die de luisteraar beogen te inspireren tot reflectie en goed nadenken over waar hij zelf met zijn leven naar toe wil. Een passend voorbeeld hiervan is de albumtiteltrack “Just For The Mystery” waarmee deze cd begint en die ook als eerste single werd gelanceerd. Dat is een ritmische, catchy popsong die een beetje aan werk van Jason Mraz doet denken. Ook het daaropvolgende “A Place In This World” is gebaseerd op zo’n aanstekelijk melodietje.

“Run With Me” begint heel rustig, maar groeit daarna uit tot een ‘Kings Of Leon’-achtige stadionrocker. Daarna volgen de twee hierboven vermelde duetten en het bijna geheel akoestische “Surround You”. De leuke folkballad “Driftwood” geven we voor u ter kennismaking graag in een met akoestische gitaar begeleide live uitvoering op bijgaande video mee.

Jackson Howard geeft ons permanent het gevoel dat liedjes schrijven en zingen eigenlijk poepsimpel is, een indruk die ontstaat bij het beluisteren van o.a. This Town”, “Dizzy” en pianoballad “If I Fall”, drie tracks die in een laid back gebrachte uitvoering te horen zijn. Met zijn leuke coverversie van de hitsong “Unbelievable” van de Britse rockgroep ‘EMF’ uit hun album ‘Schubert Dip’ uit 1990 sluit Jackson Howard zijn tweede album “Just For The Mystery” op stevig rockende wijze waardig af.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

video