KEVIN EUBANKS - EAST WEST TIME LINE

De titel “East West Time Line” verwijst naar de twee verschillende groepen die spelen op dit nieuwe album van gitarist Kevin Eubanks. Enerzijds een groep muzikanten van de Westcoast en anderzijds een groep van de Eastcoast. Westcoast : Bill Pierce (ts,ss), Mino Cinelu (perc.), Rene Camacho (bs) en Marvin “Smitty”Smith (drs). Eastcoast : Orrin Evans (pno, Fender Rhodes), Nicholas Payton (tpt), Dave Holland (bs) en Jeff “Tain” Watts (drs).

Eubanks (Philadelphia) groeide op met muziek, zijn moeder Eva was zowel gospel- als klassiek pianist en zijn broers Robin en Duane speelden respectievelijk trompet en piano. Dus ging hij naar het Berklee College of Music. Na het afstuderen vertrok hij naar New York waar hij samenspeelde met o.a. Art Blakey, Roy Haynes en Sam Rivers, en hij werd één van de meest gezochte gitaristen in de jazzkringen. In 1992 verhuisde hij naar Los Angeles om lid te worden van de Tonight Show Band waarin hij in 1995 Branford Marsalis verving als leider, een rol die hij 15 jaar uitoefende. In 2010 verliet hij de show en sindsdien maakte hij 3 cd’s voor het Mack Avenue label, dit is nummer vier. Zoals gezegd bracht Kevin zijn jonge jaren (20-35) door in New York, vandaar de keuze van de muzikanten uit de Big Apple, de nummers met die groep zijn allemaal originele composities van Eubanks. Vanaf zijn 36ste tot nu toe verblijft Kevin in Los Angeles, met de Westcoasters vertolkt hij arrangementen van bestaande nummers van anderen. Beide bands hebben een superbezetting waarbij die uit New York er nog boven uitsteekt met sterren als Nicholas Payton, Dave Holland en Jeff “Tain” Watts, in de L.A. groep zit een andere topdrummer Marvin “Smitty” Smith en ook de bekende percussionist Mino Cinelu. De Eastcoasters zorgen voor een strak swingend en funky geluid, het openingsnummer “Time Line” vormt daar een uitstekend voorbeeld van, superstrak en een topswinger. Het waanzinnige tempo van Eubanks is fenomenaal en doet denken aan het spel van de fameuze Wes Montgomery. In het lyrische “Watercolors” neemt Kevin de akoestische gitaar ter hand en schittert Payton met zijn gloedvolle trompetspel. “Poet” beantwoordt volledig aan de titel, het is een bijna verstild poëtisch nummer dat je doet wegdromen en verlangen naar…. Het samenspel van Eubanks‘ gitaar met de bas van Holland vormen het hoogtepunt in “Carnival”. Kenmerkend voor de L.A. sessie is de Latijnse “touch” vooral door het subtiele percussiespel van Cinelu. “Take the Coltrane” van Duke Ellington krijgt een soort van Zuid-Amerikaanse make-over in de vorm van een cha cha cha. In “Captain Señor Mouse” van Chick Corea speelt Eubanks een fantastische solo op de akoestische gitaar, in Ray Bryant’s “Cubano Chant” doet hij dat nog eens dunnetjes over, ditmaal op de elektrische gitaar. Bill Pierce gebruikt hier heel effectvol de sopraansax, dat doet hij ook op het bekende “What’s going on” van Marvin Gaye. Afgesloten wordt er met de ballad “My one and only love” (Mellin, Wood), bekend van o.a. Sinatra en ook Sting.

Een bijzonder fraai album met een bezetting van louter topmuzikanten hetgeen veel zegt over de status van Kevin Eubanks, hij hoort ook bij die top !

Jan van Leersum

 

 

 


Artiest info
Website  
 

Label : Mack Avenue
Distr. : New Arts Int.

video