HARLIS SWEETWATER – HOLLER STOMP & GROWL

 

“ His wild, Bluesy & intense guitar playing and broad,
gravely soulful voice is back... “

Singer-songwriter / gitarist en frontman Harlis Sweetwater uit Huntington Beach, CA, is letterlijk en figuurlijk géén kleine jongen. Hij heeft al op het podium gestaan met hele “groten” uit de muziekwereld als Jimmie Vaughan, Everlast (a.k.a. Whitey Ford, frontman van de rap band House Of Pain), Chris Shifflet (de gitarist van de Foo Fighters), ZZ Top, Los Lobos, Brian Setzer (zanger en frontman van de Stray Cats) en verder ook met R&B/Blues/soul legendes Etta James, James Cotton en Wilson Pickett (om er enkelen te noemen).

Begin 2012 vormt Harlis Sweetwater een groep om terug te gaan naar de blues / soul muziek, waar zijn roots liggen. Hij contacteert drummer en streekgenoot Jimmy Sena en bassist Jason Holser, omdat ze beiden heel ervaren muzikanten zijn en goed in zijn stijl passen. De band treedt vaak op met een driekoppige blazerssectie, de Voodoo Horns, die bestaat uit Geoff Yeaton (sax), Jed Thurkettle (trombone) en Ken Effrem Shaw (trompet).

Harlis krijgt al, vanaf zijn vijfde, via de lievelingsmuziek van zijn moeder (als ze zelf niet zong of piano speelde) Chuck Berry en Elvis Presley met de paplepel opgediend. Als hij zeven is, mag hij van zijn moeder het dubbele album ‘Greatest Hits Vol. 1’ van Chuck Berry vasthouden. Als hij op het album de foto van Chuck Berry ziet, ziet hij het licht: Chuck Berry die in de spots staat en naar zijn gitaar kijkt, terwijl het zweet op zijn gezicht parelt… Harlis’ besluit ligt vast: “THAT, is Rock N' Roll and THAT'S what I wanna do! I wanted to be THAT guy!"

Harlis' eerste band aanvang jaren ’90 heet de Barrelhouse O.C.. Het is een soul band die vooral in de regio van LA optreedt. De line-up bestond uit een driekoppige blazerssectie, piano, 2 gitaren, bas en drum en Harlis’ zang. Ze brengen met de band drie albums en een EP uit. De band split in 2001. Na wat experimenteren in andere stijlen en genres, vormt Harlis in 2012 The Harlis Sweetwater Band.

‘Holler, Stomp & Growl’ is het derde studio album van Harlis Sweetwater. Het album met de gepaste titel, bevat tien nummers, die door Harlis’ rauwe stem en agressieve gitaarstijl gedomineerd orden. Het is opnieuw een collectie rauwe blues, rock ’n roll en soul. De blazers, The Voodoo Horns, kennen we van zijn vorig album ‘Put In Dirt’ [2014].

De band opent fors met “Better Than Whiskey” en neemt daarna meteen al wat gas terug met het door de mondharmonica (Eric Von Herzen) geleide “Malvato Stew”. Een opmerkelijk nummer is de soulvolle ballade “Orange Blossom”. Het tempo gaat daarna weer even omhoog in de soul kraker “Sad Man”, dat de volgende ballade “Resting in the Arms of an Angel” en de shuffle “Wheels On The Mile” vooraf gaat. “That Was Yesterday” is de volgende, door Sweetwater heel soulvol gezongen ballade, gevolgd door twee stevig rockers “Trouble” en “Big Bass Drum”. De afsluiter “3.30 In The Morning” is een rustig nummer over spijt hebben. Het wordt gedragen door de B3 (Sasha Smith) en de Voodoo Horns.

Ook met zijn derde album weet Harlis Sweetwater indruk te maken. Hij heeft met ‘Holler Stomp & Growl’ zijn identiteit behouden en brengt opnieuw een mix van soul / rock en briljante rauwe blues. Harlis Sweetwater scoort niet alleen door de puurheid van zijn blues, maar omdat je zijn muziek tot in de botten blijft voelen.

Eric Schuurmans

 

 

Album track list:
01.”Better Than Whiskey” – 02.”Malvado Stew” – 03.”Orange Blossom” – 04.”Sadman” – 05.”Resting In the Arms Of an Angel” – 06.”Wheels On the Mile” – 07.”That Was Yesterday” – 08.”Trouble” – 09.”Big Bass Drum” – 10.”3:30 In the Morning” – Music/Lyrics by Harlis Sweetwater ℗ 2017

Album Line-up:
Harlis Sweetwater: guitar, vocals
Drums : Jimmy Sena / Nick Cauliflower (2) / Greg Garcia (5,10)
& The Voodoo Horns: Ken Shaw: trumpet - Geoff Yeaton: sax & Jed Thurkettle: trombone
Eric Von Herzen: harmonica
Sasha Smith: piano, B3
Eric Hartwell: percussion
Alva Copeland: b-vocs & harmony vocs

Discography Harlis Sweetwater (Band):
Holler Stomp & Growl [2017] | Put It in Dirt [2014] | Lights Going’ Down [2012]

 

Artiest info
Website  
 

itunes

Label: Blu Volt Records

video