PAUL BRADY – UNFINISHED BUSINESS

In mei van dit jaar is de Noord-Ierse singer-songwriter Paul Brady zeventig jaar geworden. Vaak is dat een leeftijd waarop de meesten onder ons aan een welverdiend pensioen zitten te denken en de dingen gaan doen waarvoor ze tijdens hun professionele carrière onvoldoende tijd hebben gehad en nu met veel zin willen aan beginnen. We veronderstelden dan ook dat we met het vijftiende album “Hooba Dooba” uit 2010 de laatste officiële plaat van Paul Brady hadden gehoord, temeer omdat we hier in 2012 ook nog een recensie mochten schrijven over “Dancer In The Fire: A Paul Brady Anthology”, een verzamelplaat met het beste werk uit zijn lange carrière.

Maar dat was een foutieve gedachtegang, want zeven jaar later komt deze folktroubadour met een splinternieuw album waarvan we u nu al kunnen meedelen dat het om schitterend nieuw werk gaat. Hij componeerde zelf negen nieuwe nummers voor het album “Unfinished Business” en voegde er met het heerlijke 6 minuten durende “The Cocks Are Crowing” en “Lord Thomas And Fair Ellender” twee covers van Ierse traditionals aan toe.

Qua muzikaliteit en stijl varieert hij op deze cd meer dan ooit tevoren. De albumtiteltrack waarmee geopend wordt is een laid back gespeelde jazzy song op piano. Op de video bij deze recensie kunt u een akoestische live vertolking van dit nummer beluisteren. “I Love You But You Love Him” is een leuk gevonden tongtwister die Paul Brady in zijn vertrouwde folkstijl brengt. “Something To Change” bevat een aantal elementen uit de soulmuziek, zoals blazers en een vrouwenkoortje en dit nummer herinnert ook een beetje aan het werk van die andere onverslijtbare Ierse bard Van Morrison.

In het verleden maakte Paul Brady ook wel eens een uitstapje van folk naar de pop- en rockmuziek, zoals in o.a. “Steel Your Heart Away”, “The World Is What You Make It” en vooral in de swingende rocksong “Steel Claw” die later ook door Dave Edmunds en Tina Turner werd gecoverd. Hier maakt hij zulke zijsprongen naar andere muziekgenres in “Say You Don’t Mean”, countrysong “I Like How You Think” en de traditioneel klinkende Ierse folksong “Maybe Tommorow”.

Maar zoals vele fans van Paul Brady blijven wij ook het meest geïmponeerd door zijn emotionele folkballads. Op “Unfinished Business” krijgen we zo enkele prachtexemplaren aangeboden met de nummers “Oceans Of Time”, “Harvest Time” en “Once In A Life Time”, onze favoriete song uit deze plaat.

De veelzijdigheid, de inventiviteit en de emotionaliteit die Paul Brady met zijn liedjes uitstraalt, vormen het beste bewijs dat er anno 2017 in de muziekwereld zeker nog een plaatsje moet gereserveerd worden voor deze 7x10-jarige folktroubadour en songschrijver. De kwaliteit en het professionalisme van zijn werk blijven uniek en schitterend om naar te luisteren. Daar heeft leeftijd alleen maar een positief effect op, zoals duidelijk blijkt uit deze nieuwe plaat “Unfinished Business” van Paul Brady.

(valsam)

CD-RELEASE: 8 SEPTEMBER 2017

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Proper Records

video