SIVERT HØYEM – LIVE AT ACROPOLIS

 

Een monumentale zanger verdient een historische locatie om zijn live album op te nemen. Sivert Høyem, de uit Oslo, Noorwegen afkomstige zanger, songschrijver en voormalige frontman van topformatie ‘Madrugada’ had al sinds geruime tijd zijn zinnen gezet op het Odeon van Herodes Atticus, een schitterend onderdeel van het Acropolis in Athene, Griekenland. Maar het gebruik van die locatie voor het geven van concerten, laat staan voor rockconcerten, werd in het verleden haast nooit toegestaan. Uitzonderingen hierop waren o.a. de Italiaanse tenor Luciano Pavarotti, croonerlegende Frank Sinatra en ‘The Police’-frontman Sting. En na zeer lang aandringen mocht dus ook Sivert Høyem een al even legendarisch concert geven in deze prachtige setting.

Gedurende twee avonden, waarbij telkens 5000 fans kwamen opdagen, speelden Sivert Høyem en zijn vaste begeleidingsband er de spreekwoordelijke pannen van het dak, dat natuurlijk niet aanwezig in dit Odeon. Dat ze er zelf mateloos hebben van genoten, valt op de bij deze dubbel-cd gevoegde dvd meermaals af te lezen van de gezichten van Sivert en zijn bandleden Christer Knutsen (gitaar, orgel, backing vocals), Cato Salsa (gitaar, orgel, backing vocals), Øystein Frantzvåg (basgitaar) en Børge Fjordheim (drums, percussie en backing vocals).

Voor dit door een hele rits camera’s geregistreerde live concert werd de Noorse jazz- en popzangeres Marie Munroe uitgenodigd als extra harmony vocaliste en ook om het schitterende duet “My Thieving Heart” (zie video) met Sivert Høyem mee te zingen. Daarenboven was er eveneens een vierkoppig strijkersensemble op de set aanwezig met drie viool spelende dames en Johannes Martens op cello.

Op de twee cd’s staan in totaal zestien songs en de dvd heeft er ééntje meer met het van ‘Madrugada’ gekende opzwepende rocknummer “The Kids Are On High Street”. Natuurlijk kunnen hiermee niet alle hits uit de 20-jarige muziekcarrière van Sivert Høyem aan bod komen. Heel veel van de prachtige ballads uit de tijd van ‘Madrugada’ zullen we ook in de toekomst moeten blijven beluisteren vanaf de cd’s “Industrial Silence” uit 1999, “The Nightly Disease” (2001), “Grit” (2002), “The Deep End” (2005) of van hun laatste album “Madrugada” uit 2008, een cd die postuum verscheen na de plotse dood van hun leadgitarist Robert Burås in juli 2007 en waarmee het einde van de band werd ingeluid.

Naast enkele onvergetelijke songs uit die ‘Madrugada’-discografie (o.a. het live telkens weer op overtuigende wijze gezongen nummer “Majesty”), brengt de op 22 januari 41 jaar geworden Sivert Høyem tijdens dit 110 minuten durende concert vooral songs uit zijn soloalbums, waarvoor hij de mooiste liedjes uit vijf cd’s kon selecteren: “Ladies And Gentlemen Of The Opposition” (2004), “Moon Landing” (2009), “Long Slow Distance” (2011), “Endless Love” (2014) en het hemels mooie “Lioness” uit 2016.

Sivert Høyem’s geweldige baritonstem kan elke muziekliefhebber meteen herkennen. Er is bij mijn weten niemand muzikaal actief die een vergelijkbare klank en bij zijn liedjes horende emoties met zijn stembanden kan creëren. Bovendien is hij doorheen al die jaren een artiest gebleven die zonder enige vorm van kapsones op het podium staat en iemand die heel dankbaar is dat hij zijn liedjes al die tijd voor een hondstrouw publiek heeft mogen brengen.

Wilt u zelf ook eens van een onvergetelijk concert genieten, dan zult u deze dubbel-cd en bijhorende dvd “Live At Acropolis” van Sivert Høyem zo spoedig mogelijk moeten aanschaffen. Voor om en bij de 25 euro heeft u zo een historisch document aan uw platencollectie toegevoegd. Van mij krijgt u daarbij bovendien ook nog eens een volle 100% garantie dat u daar nadien geen enkele seconde spijt zult van hebben.

(valsam)

 

 

Tracklisting

CD 1:
LIONESS
BLACK AND GOLD
JANUARY 3RD
WHAT’S ON YOUR MIND
MY THIEVING HEART
HONEY BEE
PRISONER OF THE ROAD
INTO THE SEA

CD 2:
THE BOSS BOSSA NOVA
GÖRLITZER PARK
GIVE IT A WHIRL
MAJESTY
SLEEPWALKING MAN
HANDSOME SAVIOR
MOON LANDING
SILENCES

DVD:
LIONESS
BLACK AND GOLD
JANUARY 3RD
WHAT’S ON YOUR MIND
MY THIEVING HEART
HONEY BEE
PRISONER OF THE ROAD
INTO THE SEA
THE BOSS BOSSA NOVA
GÖRLITZER PARK
GIVE IT A WHIRL
MAJESTY
SLEEPWALKING MAN
HANDSOME SAVIOR
MOON LANDING
THE KIDS ARE ON HIGH STREET
SILENCES

Artiest info
Website  
 

Label: Hektor Grammofon

video