TOM GOULD – DISTRACTIONS

Dat Tom Gould een Amerikaanse zanger en songschrijver was, dat wisten we al een tijdje van toen zijn naam opdook als frontman en componist van ‘The Bossa Nova Beatniks’. Dat is een sinds 1992 opgerichte rockkwartet uit New York City dat vooral mikt op humoristische songteksten die op swingende rockmelodieën worden gezongen. Tom Gould is de zanger en bassist, Jerry Dugger de leadgitarist, Tim Stapelton de pianist en George Vahamonde de drummer van die band.

Van ‘The Bossa Nova Beatniks’ zijn hier in de voorbije jaren al een aantal albums gepasseerd, maar nu kregen we voor het eerst een soloplaat van Tom Gould toegestuurd. Op het album “Distractions” brengt hij tien nummers waar hijzelf van vindt dat ze niet direct geschikt waren voor een nieuwe plaat van ‘The Bossa Nova Beatniks”.

De opname van deze nummers gebeurde met de hulp van Ron Rahilly op gitaar en ‘BNB’-drummer George Vahamonde, terwijl Tom Gould zingt en op basgitaar speelt. Het dynamische trio worstelt zich probleemloos doorheen nummers als “Believer”, het swingende “Pedal To The Metal” en het naar hard rock en metal neigende “You Wouldn’t Take It”.

Een korte rustpauze wordt ingelast via de song “Coplas (Re-Amped)” waarin de klanken van een bluesgitaar dominant aanwezig zijn. De catchy ‘grooves’ vormen de basis van “Everybody Everybody” dat ook stevig en luid klinkt. ”Listen To The Engines” is dan weer een zachtjes voortkabbelende ballad die het sterk gediversifieerde componeertalent van Tom Gould nog maar eens bewijst.

Maar rock’n’rollen blijft toch het voornaamste levensmotto van deze muzikant en dus kunnen alle spieren nog eens losgegooid worden in “She Can She Can”. Daarna volgen met “Come Back Moon”, “The Last Dime” en “Edge Of The World” twee meer op blues geïnspireerde nummers, met tussendoor ook nog “The Last Dime” dat qua intro een beetje aansluit bij het van Elvis Presley gekende “One Night”.

Dat Tom Gould verkoos om deze nummers op een soloalbum te plaatsen en niet op een nieuwe cd van ‘The Bossa Nova Beatniks’ kunnen we na een intensieve beluistering van “Distractions” helemaal begrijpen. Maar we hopen toch dat hij in de nabije toekomst weer terug naar zijn trouwe vrienden van de band terugkeert, want zo horen we hem nu éénmaal het liefst aan het werk.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby