JAMES – JUSTHIPPER (THE COMPLETE SIRE & BLANCO Y NEGRO RECORDINGS 1986-1988)

De in augustus 1982 in Manchester opgerichte alternatieve pop- en rockgroep ‘James’ behoort tot de meest succesvolle indie formaties aller tijden in het Verenigde Koninkrijk. Grote concertzalen en zelfs voetbalstadions werden uitverkocht voor live optredens van leadzanger Tim Booth, gitarist Larry Gott, bassist Jim Glennie en drummer Gavan Whelan.

Hun debuutalbum “Stutter” verscheen in 1986 op het toen nog vrij onbekende platenlabel ‘Sire Records’. Daarna volgde in 1988 een tweede plaat die “Strip-Mine” als titel meekreeg en door ‘Blanco Y Negro’ - een sublabel van ‘Warner Records’ - werd uitgebracht. Daarmee werd echter ook het einde van hun platencontract met ‘Sire Records’ ingeluid, ook omdat het grote succes uitbleef voor de band die in de pers als de nieuwste versie van de eveneens uit Manchester stammende rockgroep ‘The Smiths’ werd gepromoot.

‘James’ werd pas later razend populair, mede door het enorme succesvolle singletje “Sit Down” uit 1989, een heerlijk dynamisch rockanthem dat ook anno 2017 nog helemaal niets van zijn stuwende danskwaliteiten heeft ingeboet. Sinds hun oprichting heeft ‘James’ wereldwijd meer dan 25 miljoen platen verkocht, een aantal hits in de top 40 kunnen nestelen en hun intelligente popsound lokt nog steeds vele fans naar hun live shows die vooral in Engeland plaatsvinden.

Platenlabel ‘Cherry Red Records’, een specialist in heruitgaven van klassiek geworden albums, kon de rechten verwerven op die twee eerste albums van ‘James’ en ze hebben die nu geremastered en onder de titel “Justhipper” in een fraai uitgevoerde ‘delux digipak’-compilatie opnieuw op de markt losgelaten, samen met een mooi cd-boekje waarin het verhaal van de groep door muziekrecensent Michael White tot in de kleinste details uit de doeken wordt gedaan.

Elke originele plaat staat op een apart cd-tje, waarbij aan “Stutter” vier bonus tracks werden toegevoegd en bij “Strip-Mine” zes extra tracks werden voorzien, plus een opgenomen promotioneel interview met de bandleden van ‘James’. Dit is hierdoor een knap document geworden voor de fans van deze groep en een nieuwe kennismaking voor hen die de geschiedenis en de ‘basics’ van deze topformatie nog niet zo goed kenden.

(valsam)

 TRACK LIST

DISC ONE: STUTTER
1.SKULLDUGGERY
2.SCARECROW
3.SO MANY WAYS
4.JUST HIP
5.JOHNNY YEN
6.SUMMER SONG
7.REALLY HARD
8.BILLYS SHIRTS
9.WHY SO CLOSE
10. WITHDRAWN
11. BLACK HOLE

BONUS TRACKS
12. CHAIN MAIL
13. UPRISING
14. HUP-SPRINGS
15. JUSTHIPPER

DISC TWO: STRIP-MINE
1. WHAT FOR
2. CHARLIE DANCE
3. FAIRGROUND
4. ARE YOU READY
5. MEDIEVAL
6. NOT THERE
7. YA HO
8. RIDERS
9. VULTURE
10. STRIPMINING
11. REFRAIN

BONUS TRACKS
12.YAHO (Single Version)
13. MOSQUITO
14.LEFT OUT OF HER WILL
15.NEW NATURE
16.WHAT FOR (Climax Mix)
17.ISLAND SWING
18.JAMES WHO? A TALK WITH… (INTERVIEW)

Artiest info
Website  
 

Label: Cherry Red Records

video