HEAVY AMERICA – …NOW

De uit Boston, Massachusetts afkomstige driemansformatie ‘Heavy AmericA’ werd in 2013 opgericht en staat inderdaad voor wat ze in hun groepsnaam proberen weer te geven: loeiharde progressieve rockmuziek in de stijl van hun muzikale voorbeelden ‘Black Sabbath’ en ‘Queen Of The Stone Age’.

Het nieuwe album “…Now” laat leadzanger, gitarist en pianist Michael T. Seguin, bassist Budd Lapham en drummer Dan Fried zonder decibelbeperkingen hun gang gaan in de negen nummers die ze op deze plaat hebben verzameld. 40 minuten lang wordt er gedreund en gedramd dat het een lieve lust is voor het oog en oor.

Toch lijkt het allemaal nogal mee te vallen met de geluidsterkte in de eerste song op deze cd “Proud Shame” begint als een zachte rockballad, maar al voor we halverwege het nummer zijn aanbeland vallen bas en drums in en begint er een ‘wall of sound’ op je buis van Eustachius af te komen. En dat wordt nadien gewoonweg verdergezet met de volgende track “Bleed Mary” en het op de bijgaande video te bekijken nummer “Pray For Me” dat als eerste single verscheen en opgevolgd wordt door “Proud Shame”.

‘QOTSA’ ligt dan weer wel overduidelijk aan de basis van een nummer als “Sweet Kisses” waarbij de zangpartij bij deze track zelfs van hun frontman Josh Homme afkomstig lijkt te zijn. Ook “Goliath” en rockballad “Heavy Eyes” liggen wat meer in de muzikale trend van deze rockcollega’s.

Ik hoorde dit soort muziek al in de jaren ’70 en stond destijds met mijn lange haren en de versterker op maximum op dergelijke loeiharde muziek te headbangen. Anno 2017 zijn de knoken toch wat stijver geworden en de haren beduidend korter, dus kijken we nu wel uit welke gekkentoeren we nog met dit oudere lijf kunnen en durven uithalen. Misschien is het daarom veiliger om dezer dagen deze hard rockende muziek van ‘Heavy AmericA’ bij de jongere generatie rockfans aan te bevelen.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

CD Baby

video