HARPETH RISING – AGAINST ALL TIDES

 

Het muzikale trio ‘Harpeth Rising’ zijn de drie dames Jordana Greenberg uit Canada maar nu wonend in Indiana, Maria Di Meglio uit Brooklyn, New York en Michelle Younger uit Charlottesville, Virginia. Samen spelen ze kamerfolkmuziek waarbij ze harmonieus samen zingend elkaar begeleiden op viool, cello, banjo en gitaar. Dat ze alle drie een klassieke muziekopleiding hebben genoten zal u wel duidelijk worden als u hun muziek gaat beluisteren.

U kunt dat nu trouwens doen via de elf nummers op hun nieuwste en zesde plaat “Against All Tides” waarvoor Jordana Greenberg acht songs componeerde en haar vader David Greenberg tekende voor de nummers “The Highwayman” en “I Did Not Make The World”. Er werd ook geopteerd om één song te coveren met “Prison Trilogy (Billy Rose)”, een protestsong tegen het gevangenissysteem en de immigratiewetten in de USA die ze uit het rijke repertoire van folkzangeres Joan Baez plukten.

Het mooie aan het werk van ‘Harpeth Rising’ is de unieke combinatie van een klassiek strijkerskwartet (tot 2014 waren ze door percussionist Chris Burgess nog met z’n vieren) en moderne folkmuziek zoals singer-songwriters die plegen te brengen. Al die traditionele snaarinstrumenten zorgen daarbij voor een speciale sound bij de in een mix van folk-, bluegrass- en rockstijl op een bedje van klassieke muziek gebrachte songs op “Against All Tides”.

De dames nemen bovendien ook geen blad voor de mond als ze hun mening over de vele politieke mistoestanden in Amerika willen uiten. Ze doen dit soms in verhullende en omfloerste termen, maar meestal toch met ‘recht-voor-de-raap’ klinkende bewoordingen in hun songteksten. Zo gaat de song “Love Child” in tegen een snel groeiende ultrarechtse nazigroepering in Indiana en handelt de song “535 (Are You Even Alive?)” over de 535 stemgerechtigde congresleden in het Amerikaanse parlement die door de dames blijkbaar niet als erg actief worden ervaren.

‘Harpeth Rising’ is ook cynisch in songs als “I Did Not Make The World” en de door een drumcomputer begeleide afsluiter “Lucid Dreaming Sheep”, waarin ze honderd jaar verder in de tijd vaststellen dat al hun problemen zijn opgelost, maar dat geld, leugens en twistpunten ook dan nog steeds in grote mate het leven bepalen. Gelukkig is er ook een boodschap van hoop en troost in de mooie folkballad “Shades Of Orange” (zie live versie op de video), een song waarin de natuur en de verkleurde herfstbladeren als een metafoor voor het pijnlijke verlies van geliefden worden gehanteerd.

Kwalitatief is “Against All Tides” alweer een uitstekende plaat van ‘Harpeth Rising’ geworden, zonder grote verrassingen of afwijkingen van de te verwachten stijl van deze drie dames. Dus zijn we met zijn allen nu al hoopvol uitkijkend naar album nummer zeven van Michelle, Jordana en Maria.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

CD Baby

video