CHERRY DIVINE – ROCKABILLY CHICKS VS. MEAN EVIL WOMEN

Helen Bailey was nog een klein meisje uit Townsville in de provincie Queenland, Australië toen ze al behoorlijk grote interesse begon te vertonen in het beluisteren en het zelf maken van muziek. Het begon voor haar met het luisteren naar de platen van haar grootvader op diens grammofoon, een verzameling die vooral uit countryliedjes en albums van Elvis Presley bestond.

Enkele platen van Wanda Jackson bekeerden haar volledig tot de rockabilly-sound en dat was dan ook de aanleiding om zelf muziek in dit genre te gaan maken. Niet onder haar meisjesnaam, maar als rosse vamp ‘Cherry Divine’ en met de hulp van producer Tommy McEwan slaagde ze er in om een eerste pure rockabilly-cd op de markt te brengen onder de titel “Rockabilly Chicks vs. Mean Evil Women”. Twee jaar geleden had ze met “Ain’t No Fool” ook al eens een bluesrock-album uitgebracht en onlangs verhuisde ze naar Melbourne omdat zich daar de rockabilly-scène bevindt.

De vrouwelijke rockabilly-rootsmuziek die ‘Cherry Divine’ op deze 14 songs tellende plaat heeft verzameld is aanstekelijk, ritmisch en opzwepend. De muzikanten die haar bij de opname van het album hebben bijgestaan zijn Peter Baylor (elektrische gitaar), Mal Beveridge (contrabas), Tommy McEwan (drums, akoestische gitaar en harmony vocals) en Ali Penny (piano).

Al de liedjes werden door Helen Bailey en Tommy McEwan samen gecomponeerd en zijn dus stuk voor stuk originele songs. De muzikale invloeden van rockabilly-legendes als Imelda May - ‘Cherry Divine’ wordt wel eens de Australische versie van deze ster genoemd - of Wanda Jackson zijn in zowat elke track waarneembaar, maar dat is alleen maar verrijkend te noemen voor de kwaliteit van al deze nummers.

Helemaal trouw blijvend aan al de typische kenmerken van de rockabilly-sound, hoeven we geen uniek werk te verwachten van ‘Cherry Divine’, maar we kunnen hier wel bevestigen dat alles zeer professioneel op plaat werd gezet. De beste nummers selecteren is dan ook haast een onmogelijke opdracht, maar op mijn stereo zullen toch vooral de tracks “Queen Of Rockabilly”, “Don’t Ya”, “Juniors In Love”, “Fakin’ It” (zie video) en “Brand New Tattoo” in de toekomst meerdere draaibeurten krijgen.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Catty Town Records / Rhythm Bomb Records

video