TREMOLOCO – DESEO

“Deseo” (wat Spaans is voor ‘verlangen’) is de vierde plaat van het Amerikaans-Mexicaanse rootscollectief ‘Tremoloco’, het geesteskind van zanger-gitarist en songschrijver Tony Zamora uit Los Angeles, Californië. De zeskoppige band brengt nieuwe countryrocksongs, Tex-Mex-nummers en ballads in zowel de Engelse als de Spaanse taal.
Wat we niet zo leuk vinden aan ‘Tremoloco’ is dat ze blijkbaar telkens een periode van vijf jaar nodig hebben tussen de releases van hun albums, want de voorganger van “Deseo” was “Salsipuedes” dat ik hier eind oktober 2012 mocht recenseren en dat album volgde op “Dulcinea” dat in september 2007 de revue passeerde.

In tegenstelling tot de vorige platen staan er deze keer geen covers op de nieuwe cd en de Tex-Mex werd beperkt gehouden tot drie nummers: “Heavenly Love”, “Goodbye Highway 99 – The Story Of El Valiente” en “No Bueno”. Tony Zamora, Bobby Furgo (viool, orgel en piano), Greg Boaz (bas), David Raven (drums), Alex Martinez (gitaren en lap steel) en Aaron Martinez (percussie en drums) brengen wel meer van blues doordrenkte nummers op “Deseo” zoals openingstrack “Alberta”, “The Thing About Jane”, “Kissing Disease” en “Lonesome Hearted Blues” waarmee deze plaat wordt afgesloten.

Ook de ballads op dit album leunen meer aan bij country en blues met als voorbeelden “Tecumseh’s War (Prairie Girl)” met knap werk op viool door Bobby Furgo, de akoestische pianoballad “Where Will You Go?”, emo-song “End Of You” en de tearjerker “Birmingham” die in een duet gezongen wordt door Tony Zamora en gastzangeres Teresa James, een Texaanse blueszangeres uit Houston die momenteel in Los Angeles woont. De rootsy Americana-sound vormt tenslotte de basis van nummers als “How About Alice” en “Seventh Woman”.

‘Tremoloco’ lijkt met dit album op zoek te gaan naar andere muzikale oorden dan die waar ze de voorbije tien jaar hebben doorgebracht. De band verwijdert zich langzaamaan van de rootsmuziek en de vaak gespeelde Tex-Mex-nummers, waarvoor ze zo dikwijls vergeleken werden met bands als ‘Los Lobos’ waarmee Tony Zamora als bassist vaak samen op tournee ging of ‘Texas Tornados’ en ‘Sir Douglas Quintet’. Of dat de juiste muzikale keuze zal zijn moet de toekomst maar gaan uitwijzen, maar we zullen dit waarschijnlijk allemaal vergeten zijn tegen de tijd dat hun volgende plaat wellicht weer pas binnen vijf jaar zal gaan verschijnen.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Casa Julia Records