MIKE YOUNGER – LITTLE FOLKS LIKE YOU AND ME

In de folksong “Poisoned Rivers” (zie video) klaagt de Canadese singer-songwriter Mike Younger allerlei mistoestanden aan in de administratie van zijn land, waar er geen rekening wordt gehouden met de gewone mensen en waar men milieu- en veiligheidsregels op een corrupte wijze met de voeten treedt. Toch is deze in Nashville, Tennessee wonende muzikant geen echte protestzanger, maar eerder een dichter en romanticus die zijn verhalen probeert te vertellen op een bedje van R&B-, folk-, country- en rockmuziek.

De roots van Mike Younger liggen niet in de Verenigde Staten, maar in Halifax, Nova Scotia, Canada. Daar begon hij als tiener liedjes op zijn akoestische gitaar te spelen in de straten van die stad, maar ook in Toronto en Vancouver. Maar het harde leven als straatmuzikant was voor hem toch maar een tussenstap in de aanzet tot een professionele muziekcarrière die hij in de USA ging opbouwen, eerst in New York City om daarna via New Orleans in Nashville te belanden, waar hij sinds 2006 woont.

Daar toonde Rodney Crowell interesse in Mike Younger en zijn werk en samen trokken ze in 1999 de studio in om zijn debuutplaat “Somethin’ In The Air” op te nemen. Na grote problemen met een failliet gegane platenlabel bleef de release van een tweede plaat niet minder dan 15 jaar uit. Als onafhankelijke muzikant bracht hij daarna zelf nog twee platen uit met “Every Stone You Throw” in 2004 en “Hustled by Squares” in 2009.

Maar daarna leek het wel over en uit te zijn voor Mike Younger, tot hij onlangs door producer-gitarist Bob Britt (van o.a. John Fogerty, Bob Dylan en Leon Russell) gevraagd werd om onder zijn leiding een nieuwe plaat op te nemen. Die is er nu gekomen met het tien songs tellende album “Little Folks Like You And Me”, een cd die nu ook onze schrijftafel en stereo-installatie heeft weten te bereiken.

Onze beluistering van dit album deed ons meteen concluderen dat Mike Younger net als de wijn beter is geworden met de jaren. We moesten al van bij de eerste song “If I Was A Wheel” omwille van de songstijl en ook wel door zijn stem denken aan de geweldige Americana-artiest Ted Russell Kamp. Die gelijkenis dook later nog eens terug op bij de songs “Drifter’s Lament”, “What Kind Of World” en de emotionele pianoballad “How To Tell A Friend Goodbye”.

In het swingende “Never Was A Dancer” blikt hij terug op zijn tienertijd, toen hij tijdens de ‘high school proms’ wel moest gaan dansen om indruk te maken op het meisje waar hij een oogje op had, maar al gauw zonder succes moest afdruipen. Misschien gaat het countryrocknummer “Rodeo Queen” ook wel over diezelfde grote liefde. Slotsong “The Living Daylights” is een rocknummer dat niet zou misstaan op de playlist bij een optreden van John Mellencamp. “Little Folks Like You And Me” van Mike Younger is een verrassend mooi en onderhoudend plaatje van iemand waar we nog wel wat meer van zouden willen horen.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

video