AMANDA ANNE PLATT & THE HONEYCUTTERS

Bij ‘Rootstime’ kunnen ook onze andere recenserende collega’s vaak inspirerend werken en onze interesse opwekken door de wijze waarop ze een album bespreken en toelichten. Vorig jaar in augustus las ik zo de commentaren van collega Eric Schuurmans over het vierde album “On The Ropes” van de in 2007 opgerichte Amerikaanse country- en folkformatie ‘The Honeycutters’ uit Asheville, North Carolina.

Een blik op de bij die recensie toegevoegde video, wat dieper zoekwerk op ‘YouTube’ en een gedetailleerde beluistering van deze cd deed me besluiten om niet alleen dat album aan te schaffen, maar ook twee van de eerder verschenen albums van leadzangeres en songschrijfster Amanda Anne Platt en haar vier muzikale vrienden Matthew Smith (leadgitaar), Rick Cooper (basgitaar), Evan Martin (orgel en piano) en Josh Milligan (drums en percussie).

Of ik het als een beloning van onze ‘godfather’ Freddy moet zien of dat het om eerder puur toeval gaat, dat weet ik tot nader order niet, maar het is wel degelijk een feit dat ik de allernieuwste cd van ‘Amanda Anne Platt & The Honeycutters’ die ook zo getiteld werd in mijn te recenseren stapeltje cd’s mocht terugvinden. Dat we daar heel blij om zijn, hoeven we wellicht niet meer te verduidelijken.

In het folk- en countrygenre is Amanda Anne Platt één van de succesrijkste zangeressen en songschrijfsters van deze generatie. Met een stem die herinnert aan zowel Tift Merritt, Eilen Jewell als levende legendes Loretta Lynn (nu al 85 jaar jong) en Lucinda Williams (20 jaar jonger) kan je natuurlijk nog weinig verkeerds doen. Maar het blijft toch nog altijd een prachtprestatie als je dertien van dergelijke kwaliteitssongs kan neerpennen zoals zij dit voor deze nieuwe cd heeft gedaan.

Op drie nummers krijgt Amanda Anne Platt de vocale steun van harmony vocalist Tim Surrett: “Late Summer’s Child”, “Rare Thing” en afsluiter “The Road” werden hierdoor alleen nog maar beter, maar ook het professionele instrumentale werk van ‘The Honeycutters’ verdient hier toch wel een extra vermelding. Het grootste probleem dat wij ondervinden bij het recenseren van de platen van deze formatie is dat het verdomd moeilijk is om de beste songs uit deze cd’s te selecteren, want ze zijn stuk voor stuk klaar om als populaire radio-hits te gaan fungeren in het Americana-circuit.

Onderwerpen als liefde, verliefd worden, hartenpijn en de droevige aspecten die bij een aflopende relatie komen kijken, ze komen allemaal aan bod in deze soms hartverscheurende liedjes van ‘Amanda Anne Platt & The Honeycutters’. “What We’ve Got”, het zachtjes rockende “Diamond In The Rough” en “Eden” (zie video) of de emotionele ballads “The Guitar Case”, het akoestische “Learning How To Love Him”, “Brand New Start” en het op iets van Natalie Merchant lijkende “Rare Thing” zijn maar enkele voorbeelden van songs waarin al die zaken aan bod komen.

We hopen dat ook wij u met deze recensie overtuigd zullen hebben om op zoek te gaan naar dit nieuwe album en naar eerder werk van ‘The Honeycutters’ onder welke naam de vorige albums van deze formatie werden uitgebracht. U zult het zich gegarandeerd niet berouwen, neem dat maar gerust aan van (valsam).

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Organic Records

video