ANI DI FRANCO – BINARY

 

We hebben hier in de voorbije jaren al heel wat platen van de Amerikaanse zangeres, songschrijfster en mulit-instrumentaliste Ani DiFranco zien passeren. Het album “Binary” is de meest recente release van deze nu 46-jarige muzikante, die om haar feministische uitspraken gekend is en sinds het begin van haar carrière toch al zo’n 20-tal albums heeft uitgebracht.

De aan “Binary” voorafgaande albums die we ook voor ‘Rootstime’ hebben gerecenseerd, waren “Which Side Are You On?” uit 2012 en “Allergic to Water” uit 2014. Haar muziek wordt meestal onder de gemeenschappelijke noemer ‘folk rock’ ondergebracht, maar Ani DiFranco heeft altijd al elementen uit de punk-, hip hop-, jazz- en funkmuziek in haar songs proberen te verwerken. Het leverde haar al te vaak uiteenlopende kritieken op in de gespecialiseerde vakpers.

In het slotnummer “Deferred Gratification” (zie video), waarmee ze deze nieuwe cd afsluit, maakt de kleine (net 1,50 meter) maar dappere Ani DiFranco een opvallende politieke statement door de vorige Amerikaanse president Barack Obama uitvoerig te bedanken voor zijn enthousiast leiderschap en omwille van het feit dat hij de Amerikanen het recht heeft teruggegeven om fier te zijn op hun land. ‘Eat This, Donald Trump!’ zouden we daar toch nog willen aan toevoegen voor de nieuwe bullebak-president die eigenlijk net het tegengestelde zal gaan bereiken.

De momenteel in de buurt van New Orleans wonende Ani DiFranco is zelf ook altijd wel een beetje controversieel geweest door al heel snel openlijk uit te komen voor haar bi-seksuele voorkeur, haar duidelijk atheisme en feminisme en ook door haar engagement door op te treden bij allerlei benefietconcerten voor diverse sociale en politieke bewegingen. Haar songteksten zijn vaak autobiografisch geïnspireerd, maar ze gaat onderwerpen als racisme, homohaat, seksueel misbruik, armoede en oorlog nooit uit de weg.

Op het album “Binary” brengt Ani DiFranco elf nieuwe nummers, te beginnen met de titeltrack. De ongelijke strijd voor vrede die vele Amerikanen en andere wereldburgers elke dag opnieuw voeren wordt daarna bezongen in het nummer “Pacifist’s Lament”. De vorig jaar al als eerste single uitgebrachte funky song “Play God” is de vierde track op dit album.

Ani DiFranco nam deze plaat in de studio op met de hulp van Todd Sickafoose op basgitaar en Terence Higgins op drums, terwijl ze zelf alle andere instrumenten inspeelde. Enkele bekende gastmuzikanten die een bijdrage afleverden zijn jazzsaxofonist Maceo Parker, de Amerikaanse sessiemuzikante Gail Ann Dorsey (bas, gitaar en klarinet) en singer-songwriter Justin Vernon (aka ‘Bon Iver’) die met haar meezingt op het nummer “Zizzing”. Ook violiste Jenny Scheinman en multi-instrumentalist Ivan Neville uit New Orleans waren voor enkele tracks van de partij.

Het funky “Telepathic”, het rockende “Spider” en het poppy “Terrifying Sight” zijn songs die ons op één of andere manier aan werk van Prince doen denken. De muziek die Ani DiFranco bij haar nummers componeert lijkt vaak experimenteel te zijn en vergt soms enkele beluisteringen vooraleer men zich kan inleven in het door haar beoogde doel. “Even More” en “Sasquatch” zijn zulke songs die best een paar keer afgespeeld kunnen worden. De platen van Ani DiFranco zijn nu éénmaal niet zo gemakkelijk in het gehoor liggend, maar kwalitatief wel altijd hoogstaand en dat geldt nu ook voor dit 20e album “Binary”.

(valsam)
“The records from the American artist Ani DiFranco are usally not so easy listening. But the quality of her albums is constantly of the highest level and that is now also valid for her 20th release ‘Binary’ on which she got the help from famous artists like jazz-saxofonist Maceo Parker, session player Gail Ann Dorsey and singer-songwriter Justin Vernon, aka ‘Bon Iver’.“– www.rootstime.be

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: ANI DI FRANCO
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

Label: Righteous Babe Records
Info: Hemifran

video