ERUPTION – THE BEST OF ERUPTION (Expanded Edition)

Matt Ingham van platenlabel ‘Cherry Red Records’ blijft ons maar cd’s toesturen van artiesten waarvan de songs ons terugbrengen naar de goede oude tijd van onbezorgdheid en onwetendheid. Dan hebben we het vooral over de jaren zeventig toen de discomuziek ons op de dansvloer in het druipende zweet deed belanden, gekleed in opzichtige veelkleurige hemden met extra large kraag en broeken met veel te grote olifantenpijpen.

Met de cd “The Best Of Eruption” is het alweer prijs, want enkele liedjes op deze plaat zitten voor altijd in het muzikale geheugen gegrift. We denken daarbij vooral aan het in 1978 tot hit uitgegroeide “I Can’t Stand The Rain” (zie video), een disco-cover van de Ann Peebles-klassieker uit 1973 en aan het in 1979 in de hitlijsten opduikende “One Way Ticket”, een zeer dansbare discobewerking van het nummer “One Way Ticket (To The Blues)” dat geschreven werd door Neil Sedaka en de B-kant was van zijn monsterhit “Oh Carol” uit 1959.

‘Eruption’ begon in 1974 in het Verenigde Koninkrijk op te treden onder de naam ‘Silent Eruption’ met meerdere Afrikaanse en Caribische muzikanten in de band. Ze brachten R&B-, disco- en soulnummers met zangeres Precious Wilson op de voorgrond als leadzangeres. Zij had toen al een verleden als backing vocaliste bij ‘Boney M.’ waar de Duitse producer Frank Farian haar ontdekte om de leiding in handen te nemen bij ‘Eruption’.

Nadat “One Way Ticket” een wereldhit was geworden in 1979 besloot Precious Wilson om het als soloartieste te proberen en werd ze als lead zangeres bij ‘Eruption’ vervangen door Kim Davis die het nummer “Go Johnny Go” in de Duitse hitlijsten zong. Deze zangeres kreeg echter een zware hersenbloeding en moest alweer vervangen worden door Jane Jochen die Del Shannon’s klassieker “Runaway” uit 1961 in een discoversie opnam en daarmee een kleine hit scoorde in Duitsland.

Op “The Best Of Eruption” krijgen we zoals de titel al laat vermoeden de beste nummers van deze discoformatie in zijn diverse bezettingen. Als bonustracks zijn er bovendien nog vijf nummers waaronder twee 12-inch versies van hun grootste hits “I Can’t Stand The Rain” en “One Way Ticket”. Als u net als wij nog een lekker uit de bol wilt gaan op de discodeuntjes van de seventies, dan is deze verzamelaar daarvoor een uitstekend hulpmiddel. Veel plezier!

(valsam)

TRACKLIST
1. I CAN’T STAND THE RAIN
2. GO JOHNNY GO (KEEP ON WALKING, JOHN B.)
3. LEAVE A LIGHT (I’LL KEEP A LIGHT IN MY WINDOW)
4. MOVIN’
5. PARTY, PARTY
6. COMPUTER LOVE
7. VALLEY OF THE DOLLS
8. ONE WAY TICKET
9. RUNAWAY
10. HEY THERE LONELY GIRL
11. LET ME IN THE RAIN
12. THE WAY WE WERE
13. WAYWARD LOVE
14. YOU (YOU ARE MY SOUL)

BONUS TRACKS
15. GOOD, GOOD FEELIN’
16. UP AND AWAY
17. LET ME TAKE YOU BACK IN TIME
18. I CAN’T STAND THE RAIN (12” LONG VERSION)
19. ONE WAY TICKET (12” LONG VERSION)

Artiest info
Website  
 

Label: Big Break Records
distr.: Cherry Red Records

video