KILA - ALIVE BEO

Kila, de vaandeldragers van de hedendaagse Ierse folk, bestaan rond deze tijd precies dertig jaar en in die tijd zijn zij echt uitgegroeid tot hét gezicht van wat dat bijzondere genre, met uitlopers naar rock en wereldmuziek vandaag voorstelt.

In de loop der jaren zijn er nogal wat personeelswissels geweest, maar het feit dat de kern in die dertig jaar dezelfde bleef en dat de groep na achttien platen en honderden concerten nog altijd bestaat, geeft aan dat we hier te maken hebben met een heus instituut. Dat instituut is vooral belangrijk omwille van het feit dat Kila zo goed als al hun songs zelf schrijft, veeleer dan terug te vallen op de vele traditionals, die de Ierse folk te bieden heeft.

Daarmee zet je een stempel en ben je niet zozeer een uitdrager van een bestaand genre, nee, dan ben je een vernieuwer, dan help je je genre evolueren en moderniseren. Voor deze nieuwe liveplaat werden uiteindelijk negen songs uitgekozen, opgenomen bij verschillende concerten op meerdere locaties. Je krijgt dus niet één liveconcert te horen, maar een aaneenrijging van negen live gespeelde nummers. Op die manier slaagt Kila erin exact weer te geven waar ze het sterkst zijn: het podium, daar is hun favoriete plek en daar gedijen ze het beste.

Instrumentaal, zijn ze stuk voor stuk meesterlijke muzikanten en qua composities, moeten hun eigentijdse liederen in niks onderdoen voor de gevestigde waarden of de zogeheten traditionals. Dat levert een heel knappe, goed gezongen en dito gespeelde plaat op, waarbij de grenzen van wat we doorgaans als Ierse folk (h)erkennen grondig verlegd worden en invloeden en instrumenten vanuit allerlei vreemde uithoeken van de wereld binnengesmokkeld worden. Niet alleen bodhran en tin whistle dus, maar net zo goed djembé, conga en heuse rockdrums. Met een geweldige opnamekwaliteit als bonus, doet deze CD wat elke live-plaat zou moeten doen: je het gevoel geven dat je erbij was.

De negen songs dateren uit verschillende periodes van het bestaan van de band en bieden, voor de nieuwkomers, dus een goed beeld van wat dit achttal allemaal kan, al zijn negen songs, verspreid over dertig jaar, natuurlijk niet voldoende voor een volledig beeld. Hoogtepunt van de plaat is de bijna elf minuten durende combinatie van “Seo Mo Leaba” met “Am Reel”, waarop ook gastzangeres Kayah meezingt, maar ook over de overige songs zal u van mij geen kwaad woord lezen. Misschien wordt het toch wel tijd om die gaatjes in uw collectie even te dichten? De meeste Kila-platen zijn nog vlotjes te vinden…

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Kíla Records
distr.: Xango

video