BJ BAARTMANS & MIKE ROELOFS – OUTWARD & RETURN

Ze hebben midden vorig jaar al eens samengewerkt voor een eerste instrumentale album “Ins Blaue Hinein”, een erg mooi album waarin jazz, blues, soul en wereldmuziek op wonderlijke wijze in elkaar werden verstrengeld tot een boeiende soundtrack. We hebben het hier over de 37-jarige Nederlandse klassiek geschoolde jazzpianist, drummer en componist Mike Roelofs uit Maastricht en de 52-jarige zanger, gitarist, componist en producer Bart-Jan (aka BJ) Baartmans uit Boxmeer.

BJ Baartmans’ muzikale verleden ligt in de Engelstalige en Nederlandstalige blues-, folk- en countrystijl die wel eens vaker onder één noemer als Americana wordt omschreven. Sinds 2005 was er al een muzikale samenwerking met pianist Mike Roelofs toen ze in de band ‘Trio Vuile Was’ speelden, een formatie die wat later transformeerde in ‘BJ’s Wild Verband’ waarmee Nederlandstalige blues en chansons werd gespeeld.

Mike Roelofs en BJ Baartmans hebben nu een opvolger klaargestoomd voor “Ins Blaue Hinein” in de vorm van het album “Outward & Return” waarop tien nieuwe composities te horen zijn en waarop beiden opnieuw de hun vertrouwde instrumenten bespelen. Mike Roelofs doet zijn ding op piano, orgel en drums, terwijl BJ Baartmans vooral het akoestische en elektrische gitaarwerk voor zijn rekening neemt in zijn Boxmeerse ‘Studio Wild Verband’.

Zes van deze muzikale soundscapes werden door BJ Baartmans gecomponeerd en de resterende vier komen op het conto van Mike Roelofs. Opnieuw zijn al deze nummers zeer sfeervol, rustgevend, melodieus en melancholisch en haast alle tracks zouden zo op de soundtrack van één of andere film of televisieserie kunnen belanden.

In deze tijden van muzikaal geweld door hard rock of hip-hop en rapmuziek is een cd als “Outward & Return” een ware verademing te noemen. Als er mij tijdens de beluistering van deze plaat nog een lekker rood wijntje zou worden aangereikt, lijkt de perfectie wel erg nabij. Het zou dan ook bijna vanzelfsprekend zijn om na 37 minuten aan het einde van de 10e track op de replay-knop te duwen.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Continental Record Services