BRUCE SUDANO – 21ST CENTURY WORLD

Als ik u zou vragen of u Bruce Sudano kent, dan zult u mij hoogstwaarschijnlijk een antwoord schuldig moeten blijven. Toch is deze Amerikaanse singer-songwriter een heel grote mijnheer in de muziekgeschiedenis van de voorbije 50 jaar. Hij schreef een aantal hits voor o.a. Reba McEntire, Dolly Parton en Michael Jackson.

Maar hij was vooral de man achter zowat alle hits van de legendarische R&B-, disco- en rockzangeres Donna Summer. In 1980 resulteerde hun in 1977 begonnen muzikale samenwerking trouwens in een huwelijk dat stand heeft gehouden tot 17 mei 2012, de dag dat deze ‘Queen Of Disco’ op 63-jarige leeftijd in Florida aan de gevolgen van longkanker is overleden. Hun dochter Amanda is ook muzikaal actief als de helft van het in 2005 opgerichte ‘Johnnyswim’ (naast Abner Ramirez), een pop- en rockduo dat vorig jaar nog het mooie album “Georgica Pond” uitbracht.

Bruce Sudano heeft al sinds enkele decennia ook zijn eigen platenlabel ‘Purple Heart Records’ waarmee hij hedendaagse artiesten hun albums laat opnemen en verdelen. Zelf bracht hij ook al enkele soloalbums uit met eerst “The Fugitive Kind” in 1981, gevolgd door “Rainy Day Soul” uit 2004. Daarna volgden “Life And The Romantic” in 2009, “With Angels On A Carrousel” in 2014 na Donna Summer’s overlijden en eind 2015 verscheen “The Burbank Sessions”.

Deze toch vrij lange introductie leek ons nodig om de nu 68-jarige artiest Bruce Sudano te plaatsen, vooraleer we u gingen vertellen over zijn nieuwste soloalbum “21st Century World” dat hier in de cd-speler rondjes ligt te draaien. Deze plaat werd vorig jaar in de herfstperiode in New York City opgenomen door producer Mike Montali, de leadzanger van de rootsrockformatie ‘Hollis Brown’.

Negen van de tien tracks schreef hij zelf en de song die hij selecteerde voor een coverversie is de klassieker “Talkin’ Bout A Revolution” die Tracy Chapman in 1988 voor haar debuutplaat schreef en opnam. In enkele nummers op dit album geeft hij ronduit zijn mening over de huidige Amerikaanse politiek, waarin de politici enkel bezig zijn met het zichzelf verrijken op de kap van de gewone bevolking, hun gebrek aan integriteit en hun hebzucht en nooit bevredigde honger naar meer geld. Nummers als “Your World Now”, “It Ain’t Cool” en “Bat Shit Crazy” hebben dit thema als onderwerp in de songteksten.

Bruce Sudano heeft een heel herkenbaar, gekwetst en passievol stemgeluid dat hier heel goed tot zijn recht komt in songs als de ballads “Charade”, “True Believer”, “Analyzing Stars” en “Common Sense”, een song waarin hij oproept om elkaar wat beter proberen te begrijpen en tot een compromis te komen om zo de opgedoken problemen op te lossen. Ook “When Cinderella Dies” heeft een zeer actueel thema met de problematiek van de alleenstaande moeders die met bijna onoverkomelijke uitdagingen geconfronteerd worden.

Slotsong “Coney Island Days” (zie video) handelt over gemiste kansen en niet vervuld potentieel, terugblikkend op zijn verleden en een kindertijd die toch wel enkele littekens heeft achtergelaten. Zo hebben alle tracks op dit hele album eigenlijk een brandend actuele thematiek en probeert Bruce Sudano een boodschap van hoop, positivisme en toekomst via zijn liedjes op ons over te brengen.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Purple Hearts Records
Distr.: V2 Benelux

video