THE INMATES - THE ALBUMS 1979-82

Alhoewel Pub Rock geen echt grote hits heeft gekend en paar jaar, van 1971 tot 1978 op het hoogtepunt was, is de stroming in de Britse muziek wel belangrijk geweest aangezien hieruit de punk is ontstaan. Voor zover echt na te gaan is, zijn er in totaal ook niet meer dan een kleine 200.000 pub rock platen verkocht in die periode. Een van de redenen van de beperkte platenverkoop is dat het lastig is om de rauwe sfeer van de live muziek om te zetten in studio opnames.

De oorsprong van de Pub Rock komt feitelijk door de optredens van de Amerikaanse groep Eggs over Easy in 1970-1971. Zij speelden live in een Londense pub ruige blues rock en Amerikaanse garage rock, geïnspireerd op de vroege Rolling Stones en Yardbirds en wisten in die periode aandacht te trekken van het publiek en een aantal jonge Britse muzikanten. Pub rock groepen en muzikanten speelden voornamelijk live in de pub (vandaar de naam). De Pub Rock muzikanten schepten er genoegen in om en onverzorgd, rauw en enigszins bedreigend uit te zien. Ook dat is een reactie op de toen populaire stromingen in de muziek.

De meer bekende Engelse pub rock groepen en muzikanten zijn Dr. Feelgood, Ducks Deluxe, Brinsley Schwarz, Bees Make Honey en Chilli Willi and the Red Hot Peppers. Ook een aantal belangrijke en invloedrijke muzikanten hebben hun oorsprong in de Pub Rock. Pete Thomas, drummer van Chilli Willi and the Red Hot Peppers die later de drummer werd van Elvis Costello and the Attractions. De uit dezelfde band afkomstige bassist Paul Riley die een belangrijke producer werd van onder andere Elvis Costello, Squeeze, Paul Carrick en niet te vergeten Nick Lowe, een andere muzikant die begonnen is als pub-rocker. En natuurlijk Wilko Johnson de legendarische gitarist van Dr. Feelgood die met zijn eigenzinnige 'in your face' gitaarspel en zijn 'Duckwalk' een zeer belangrijke invloed is geweest op het ontstaan van de punk. En gerekend moet worden tot de grootste en meest invloedrijke Britse gitaristen uit de rockmuziek.

Als we spreken van dit genre, de Pub Rock, zijn het vooral The Inmates, die in de jaren '70 en ’80 deze soort van blues rock brachten zonder opsmuk en glamour. De band werd gevormd in Londen in 1979 door Peter Staines (gitaar, vocals), Bill Hurley (vocals), Tony Oliver (gitaar), Jim Russell (drums) en Ben Donelly (bas). Eindelijk is van deze band een box verschenen met hun eerste drie klassieke albums, uitgegeven bij Cherry Red Records, volledig remastered, en voorzien van tal van bonus tracks. Uit het eerste album "First Offence" (1979) kwam de internationale hit single "Dirty Water" en in Engeland de hit "The Walk". Dit debuut album was een ongelooflijk rauw album. De toegevoegde bonustracks, "Danger Zone" en "Talkin' Woman" waren voordien alleen beschikbaar als B-kanten op "Dirty Water" en "The Walk".

Hun tweede album, "Shot In The Dark" (1980), is iets meer gepolijst. Een goed voorbeeld hiervan is de single "(I thought) I Heard A Heartbeat", een nummer dat mooi zou staan op een Creedence Clearwater Revival album. Dit album heeft verder zo'n geweldige boogie versie van John Ellison's Soul Brothers Six klassieker "Some Kind Of Wonderful". Het laatste album "Heatwave In Alaska" (1981) is het meest gevarieerde album van deze 3. Van Status Quo boogie ("She's Gone Rockin'"), 50's rock n roll ("Three Little Sisters") en blues ("Who's Foolin' Who") is dit een party album, dat het zeker goed zal gedaan hebben in de danszalen van toen. Alle 3 albums klinken gewoon geweldig en zijn nu ongelooflijk goed verpakt in een box voorzien van even geweldige liner notes die uit het bijgevoegde boekje komen.

TRACKLIST:

DISC ONE:
FIRST OFFENCE
1. DIRTY WATER
2. LOVE GOT ME
3. MR. UNRELIABLE
4. THE WALK
5. I CAN’T SLEEP
6. JEALOUSY
7. THREE TIME LOSER
8. YOU’RE THE ONE THAT DONE IT
9. MIDNIGHT TO SIX MAN
10.JEANIE JEANIE JEANIE
11.IF TIME COULD TURN BACKWARDS
12.BACK IN HISTORY
13.I CAN’T STOP

BONUS TRACKS
14.DANGER ZONE
15.TALKIN’ WOMAN

DISC TWO:
SHOT IN THE DARK
1. TALK TALK
2. TELL ME WHAT’S WRONG
3. SO MUCH IN LOVE
4. STOP IT BABY
5. WAITING GAME
6. CRIME DON’T PAY
7. FEELIN’ GOOD
8. (I THOUGHT I HEARD A) HEARTBEAT
9. WHY, WHEN THE LOVE HAS GONE
10.SWEET RAIN
11.I CAN’T MAKE UP MY MIND
12.SHOW YOU MY WAY
13.SOME KINDA WONDERFUL

BONUS TRACKS
14.JEALOUSY (LIVE)
15.SWEET RAIN (NEW VERSION)
16.TALLAHASSIE LASSIE
17.(I THOUGHT I HEARD A) HEARTBEAT (7” VERSION)

DISC THREE:
HEATWAVE IN ALASKA
1. SHE’S GONE ROCKIN’
2. SOMETHING ABOUT YOU
3. LONG DISTANCE MAN
4. BROKEN HEARTED
5. YOU CAN BET (A BROKEN HEART)
6. REMEMBER, I’VE BEEN GOOD TO YOU
7. THREE LITTLE SISTERS
8. UNHAPPY BOY
9. YEAH YEAH YEAH
10.ON THE BEAT
11.WHO’S FOOLIN’ WHO
12.SEND SOME OF YOUR
LOVING (MY WAY)

BONUS TRACKS
13.ME AND THE BOYS
14.BETTY LOU

Artiest info
Website  
 

video 1

video 2

video