CHILDHOOD – UNIVERSAL HIGH

‘Childhood’ is een in 2010 opgerichte Engelse rockgroep uit Nottingham, ten zuiden van Londen. De band werd boven de doopvont gehouden door leadzanger, gitarist en songschrijver Ben Romans-Hopcraft en gitarist Leo Dobsen, twee universiteitsstudenten. Al snel werd ‘Childhood’ compleet gemaakt door de toevoeging van bassist Thomas ‘Tomaski’ Fiquet, toetsenist Max Danieli-Fantin en drummer Jonny Williams.

Het kwintet koos voor een muziekstijl die onder de noemers indie pop en indie rock geklasseerd kan worden. Ze debuteerden in 2012 en 2013 met twee singles ‘Blue Velvet” en “Solemn Skies” om in de zomer van 2014 op de proppen te komen met een eerste volwaardig debuutalbum “Lacuna”, een door gitaarklanken gedomineerde ‘dream pop’-plaat waaruit de song “Falls Away” als eerste single werd getrokken.

In de loop van juli 2017 zal de langverwachte opvolger voor “Lacuna” op de markt verschijnen onder de titel “Universal High” met daarop tien nieuwe nummers. Zanger Ben Romans-Hopcraft zingt de meeste songs met hoge falsetstem wat een speels element aan deze songs toevoegt. Dat begint al met openingstrack “A.M.D.” en ook bij de uitstekende single “Californian Light” (zie video) horen we dat hoge stemmetje weerklinken.

Na enkele nummers begint dit echter wel een beetje te irriteren en gelukkig maar verandert de stemhoogte wat meer naar beneden naarmate de plaat vordert. Zo zijn de laid back gepresenteerde track “Cameo” en het stevig rockende “Too Old For My Eyes” best te genieten nummers uit deze cd. Later kunnen we daar ook nog de poppy songs “Understanding”, “Nothing Ever Seems Right” en afsluiter “Monitor” aan toevoegen.

De Amerikaanse topproducer Ben H. Allen III (van o.a. ‘Gnarls Barkley’, ‘Animal Collective’ en ‘Deerhunter’) heeft de jongens van ‘Childhood’ behoorlijk hun gang laten gaan in de ‘Maze Studios’ in Atlanta, Georgia. De daar alom aanwezige soulmuziek is dan ook in enkele tracks op “Universal High” geïnfiltreerd geraakt, o.a. in de albumtiteltrack en in “Don’t Have Me Back”.

In vergelijking met hun debuutplaat “Lacuna” is het misschien toch wel even wennen aan die seventies soul-sound die ‘Childhood’ op “Universal High” heeft geproduceerd, maar na enkele beluisteringen van deze nieuwe cd valt dat uiteindelijk eigenlijk nog allemaal best mee.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Marathon Artists
distr.: V2 Benelux

video