THE BRANDOS – LOS BRANDOS

Er zijn zo van die dingen die nooit lijken te gaan verdwijnen. Toch was die vrees lange tijd gegrond met betrekking tot de Amerikaanse rockformatie ‘The Brandos’. Toen zanger-gitarist en songschrijver Dave Kincaid in Seattle, Washington het kwartet in 1985 oprichtte met bassist Emie Mendillo, gitarist Ed Rupprecht en drummer Larry Mason leek de wereld voor lange tijd open te liggen voor de band.

Hun eerste plaat “Honor Among Thieves” uit 1987 wordt in deze tijd nog altijd als een referentiealbum beschouwd. Ook “Gunfire At Midnight” uit 1992 en “The Light Of Day” uit 1994 kregen uitsluitend positieve recensies en konden op een meer dan behoorlijke verkoop rekenen in eigen land en in Europa. Maar na “Life In Exile” uit 1995 en “Pass The Hat” uit 1996 ging het allemaal heel wat minder voor ‘The Brandos’ en leek de rootsrockgroep langzaam maar zeker naar zijn einde af te glijden.

In 2006 verscheen er na 7 jaar stilte echter een nieuwe plaat van ‘The Brandos’ onder de titel “Over The Border”, maar dat was eigenlijk meer een soloalbum van Dave Kincaid die de enige overblijver was van het originele viertal. In 2008 en 2010 volgden er nog twee live albums van optredens van de groep en daarna trad er een absolute stilte in.

Tot nu in 2017, want ‘The Brandos’ staan er opnieuw helemaal zoals onlangs bij een optreden in Weert door onze redactie kon worden vastgesteld. Bij die show werd bovendien het nieuwe album “Los Brandos” voorgesteld dat wij nu hier nog wat nader mogen toelichten. Dave Kincaid is nog altijd de zanger, gitarist en songschrijver en hij nam ook de arrangementen en de producersrol voor zijn rekening. De twee nieuwe ‘Brandos’ zijn gitarist Frank Giordano en drummer Tommy Goss en de formatie werd dus inderdaad herleid van een kwartet tot een trio.

“Los Brandos” werd in New York opgenomen en laat ‘The Brandos’ horen in tien nieuwe nummers waarvan er zes in de Spaanse taal worden gebracht, vandaar dus ook de Spaanstalige albumtitel. De door gitaren gedomineerde rocksound primeert ook nu weer op deze plaat in tracks als “Señor Coyote”, “Woodstock Guitar”, “Maligna Presencia” en “These Troubled Times”. Maar de aandacht voor een boeiende gitaarriff en dito melodie is nog altijd aanwezig in een nummer als “Querer A Los Niños” en ook de wat rustigere rockballads komen aan bod in “Suffer In Silence” (zie video), het emotionele “What Kind Of A World” en het lieflijke “Bella Encantadora”.

De meest opvallende song op deze plaat is toch wel “Jacinto Chiclana”, een traditionele Argentijnse tango en ontroerend liefdesliedje dat gecomponeerd werd door Astor Piazzolla en hier in een beklijvend duet gezongen wordt door Dave Kincaid en gastvocaliste Marta Gómez. Ook afsluiter “A Todo Dar” (= ‘slang’ voor fantastisch, geweldig) is een absoluut buitenbeentje. Het is een traditionele Mexicaanse hoempapa-ranchero waar je de als punkrockers vermomde ‘The Brandos’ nooit achter zou durven vermoeden.

Er zit duidelijk nog geen spatje sleet op de vocale capaciteiten van frontman Dave Kincaid die zijn loyaliteit aan de rootsrockmuziek plichtsbewust blijft uitstralen in de tien tracks op dit nieuwe album “Los Brandos”, een plaat die ons heel fel heeft verblijd omdat ze nog maar eens het cliché bevestigt dat wat goed is altijd zal blijven bestaan.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Blue Rose Records

distr. : Sonic RendezVous

video