DANNY & THE CHAMPIONS OF THE WORLD – BRILLIANT LIGHT

Danny George Wilson had al een mooie solocarrière op zijn palmares staan toen hij in 2007 in Londen de folk-, rock- en soulformatie ‘Danny & The Champions Of The World’ oprichtte. De groepsnaam was gebaseerd op het boek ‘Danny, The Champion Of The World’ uit 1975 van kinderboeken- en fictieauteur Roald Dahl. Onder diezelfde groepsnaam verscheen in 2008 eveneens het zeer succesvolle debuutalbum van de zes leden tellende formatie.

Twee jaar later in 2010 kwam dan album nummer twee: “Streets Of Our Time”, een plaat die volgestouwd was met folkliedjes die Danny Wilson gecomponeerd had tijdens een lange Europese tournee die de band afwerkte met ‘The Magic Numbers’ en ‘Drive-By Truckers’. In 2011 verscheen een derde album “Hearts & Arrows” en in 2013 was album nummer vier “Stay True” een feit. Hun performance als live act werd in 2014 geregistreerd voor het album “Live Champs!” en amper een jaartje later was er alweer een nieuw studioalbum met “What Kind Of Love” dat drie keer kon scoren op de ‘UK Americana Awards 2016’ als beste artiest, beste album en beste song voor “Clear Water”.

Al die albums zijn werkelijk pareltjes en horen eigenlijk in ieders platenverzameling thuis. Deze week verschijnt het zesde studioalbum van ‘Danny & The Champions Of The World’ onder de titel “Brilliant Light”. Dat het componeertalent van Danny Wilson onuitputtelijk lijkt te zijn, bewijst de band door niet minder dan 18 tracks te verzamelen op deze nieuwe plaat, alles samen goed voor zo’n 80 minuten schitterende muziek en topentertainment.

Op deze cd krijgen we net als bij “Stay True” en “What Kind Of Love” ook enkele alt.country-liedjes te horen naast de gebruikelijke folk-, rock- en soulnummers. Dat begint trouwens al meteen goed met de heerlijke single “Waiting For The Right Time” die u via bijgaande video kunt beluisteren. Beginnen aan het vermelden van de beste tracks uit deze plaat is eigenlijk onbegonnen werk, want de hitparade-kandidaten volgen elkaar in ijltempo op.

Dan misschien toch even onze top drie van favoriete songs noteren: reggaedeuntje “It Hit Me”, het introspectieve “Swift Street” over de straat waar het huis stond waar zijn moeder opgroeide, en de knappe Memphis-soulsong “It’s Just A Game (That We Were Playing)”. Maar de altijd zo schitterende ballads van deze formatie niet vermelden zou een kleine doodzonde zijn: daarom moet u ook maar eens extra luisteren naar “You’ll Remember Me”, “Coley Point”, het 7 minuten durende “Hey Don’t Lose Your Nerve” en “The Circus Made The Town”.

Danny George Wilson (zang en gitaar), Paul Lush (gitaar), Chris Clarke (bas), Steve Brookes (drums), ‘Free Jazz’ Geoff Widdowson (saxofoon), Andy Fairclough (keyboards) en Henry Senior Jr. (pedal steel) zorgen op “Brilliant Light” alweer voor een schitterend veelkleurig klankenpallet waarmee ze de mooiste melodieën spelen, net alsof ze zomaar uit de mouwen komen vloeien.

“Brilliant Light” is verkrijgbaar als dubbelalbum op vinyl, als dubbel-cd en in een ‘special edition’-versie met een bonus-album dat “Photogene” getiteld is. De volledige tracklijst kunt u hieronder vinden, maar laat dat enkel maar een uitnodiging zijn om snel deze plaat in één van de hier vermelde vormen aan te schaffen en er in uw huiskamer met de volumeknop op heel luid eindeloos van te genieten.

(valsam)

 

 

 Tracklisting

Disc 1
1. Waiting For The Right Time
2. Bring Me To My Knees
3. It Hit Me
4. You'll Remember Me
5. Swift Street
6. Consider Me
7. Coley Point
8. It's Just A Game (That We Were Playing)
9. Never In The Moment
10. Gotta Get Things Right In My Life

Artiest info
Website  
 

Label : Loose Music
distr.:: V2Benelux

video