LABELLE – THE ANTHOLOGY

De drie dames die eind jaren ’60 en in de seventies deel uitmaakten van de soul- en R&B-formatie ‘Labelle’ hebben na die succesrijke carrière als trio elk nog een bewonderenswaardig muzikaal parcours afgelegd en meerdere hits kunnen scoren als soloartieste. De stichtende leden van ‘Labelle’ waren Patti LaBelle (haar echte naam was Patricia Holt), Cindy Birdsong, Sarah Dash en Nona Hendryx, toen inderdaad nog een kwartet tot Cindy Birdsong in 1967 de groep verliet om deel uit te gaan maken van ‘The Supremes’.

‘Labelle’ stond borg voor heel dansbare funk rock, soul- en R&B-nummers die op dynamische en enthousiaste wijze door de drie dames in opzichtige glitterkledij op de podia werden gepresenteerd. Hun allergrootste succesnummer “Lady Marmalade” (zie video) zit zonder twijfel in ieders muzikale geheugen gegrift, zeker als we de in die song vaak herhaalde slagzin ‘Voulez-vous coucher avec moi (ce soir)?’ eraan toevoegen.

Het verhaal gaat dat geen van de drie dames verstond wat ze in het Frans zongen bij de opname van die song, maar het zal hen nadien zeker wel uitgelegd zijn. Dit funky disconummer ging over een prostituée uit New Orleans en stond centraal op hun album “Nightbirds” dat een paar keer goud haalde in diverse landen.

In 1976 hielden de drie dames het voor bekeken als trio en gingen ze elk voor een solocarrière. Die was bijzonder geslaagd voor Patti LaBelle en Nona Hendryx, terwijl Sara Dash zich voornamelijk op een carrière als sessiezangeres ging toeleggen, hoewel ze solo ook wel een aantal liedjes heeft opgenomen. Vijf van die songs staan nu ook op het pas uitgegeven verzamelalbum “The Anthology” van ‘Labelle’.

“The Anthology” is een dubbel-cd geworden met tien nummers van de groep ‘Labelle’, o.a. “Lady Marmalade”, “Nightbird”, “You Turn Me On”, “Messin’ With My Mind” en de 8 minuten durende ballad “Isn’t It A Shame”. Verder krijgt u vijf tracks van Sarah Dash (o.a. discosong “Sinner Man” en “Leaving Again”), naast tien nummers die door Nona Hendryx solo werden gebracht (o.a. “You’re The Only One That I Ever Needed”, “B-Boys”, “Keep It Confidential”, “Transformation”, “I Sweat (Going Through The Motions)” en “If Looks Could Kill (D.O.A.)”.

Tot slot zijn er ook nog tien nummers uit de solocarrière van Patti LaBelle, echter geen tracks uit haar ‘Grammy Award’ winnende plaat “Burnin’” uit 1991. Maar songs als “ Joy To Have Your Love”, “Teach Me Tonight (Me Gusta Tu Baile)”, “Release (The Tension)” en “You Are My Friend” kregen wel een plaatsje op deze verzamelaar.

Alle nummers op deze dubbel-cd dateren uit de periode 1973-1985, dus u zult er ook geen songs op terugvinden uit hun ‘comeback’ album “Back To Now” dat ‘Labelle’ 32 jaar na hun laatste album in 2008 heeft uitgebracht na een reünie van de drie oorspronkelijke groepsleden. Ettelijke later opduikende R&B-damesgroepen zoals ‘En Vogue’, ‘Destiny’s Child’, ‘All Saints’ en ‘The Pussycat Dolls’ hebben getuigd dat ‘Labelle’ hun voorbeeld was en een grote invloed op hun carrière heeft gehad. Voor het verzamelde beste werk van ‘Labelle’ en zijn individuele groepsleden is “The Anthology” zeker wel een document dat de oude en nieuwe fans zullen kunnen koesteren.

(valsam)

 TRACKLISTING

Disc 1

LABELLE
1. Something in the Air/The Revolution Will Not Be
2. Televised
3. Lady Marmalade (Single Edit)
4. Are You Lonely?
5. What Can I Do for You? (Single Edit)
6. Nightbird
7. You Turn Me on
8. Messin' with My Mind (Single Edit)
9. Get You Somebody New
10. Who's Watching the Watcher
Sara Dash
11. Isn't It a Shame
12. I Can't Believe (Someone Like You Could Really Love Me)
13. (Come and Take This) Candy from Your Baby
14. Sinner Man
15. Oo-La-La, Too Soon
16. Leaving Again
Nona Hendryx
17. You're the Only One That I Ever Needed
18. King of Hearts
19. Casanova
Disc 2
Nona Hendryx
1. B-Boys (Single Edit)
2. Keep It Confidential (Single Edit)
3. Transformation (Single Edit)
4. I Sweat (Going Through the Motions) (Single Edit)
5. To the Bone
6. I Need Love (Remix)
7. If Looks Could Kill (D.O.A.)
Patti LaBelle
8. Joy to Have Your Love (Single Edit)
9. Dan Swit Me (Single Edit)
10. Teach Me Tonight (Me Gusta Tu Baile) (Single Edit)
11. Music Is My Way of Life (Single Edit)
12. Release (The Tension)
13. It's Alright with Me (Single Edit)
14. Little Girls (Single Edit)
15. My Best Was Good Enough
16. I Don't Go Shopping
17. You Are My Friend
18. Love and Learn

Artiest info
Website  
 

Label: Soul Music Records / Cherry Red Records

video