HARPER’S WEEKLY – MORNING COMES

“Morning Comes” is de titel van het debuutalbum van de in 2013 in Stockholm, Zweden opgerichte Americana-formatie ‘Harper’s Weekly’. Of de groepsnaam ontleend werd aan het gelijknamige illustere, politiek geïnspireerde magazine dat van 1857 tot 1916 in New York City werd uitgegeven, is niet helemaal duidelijk uit de bij de cd gevoegde biografie, maar of toeval zo groot kan zijn lijkt ons wel uit te sluiten.

De Zweedse muziekgroep ‘Harper’s Weekly’ bestaat uit vijf leden met vooraan leadzanger, gitarist, pianist en songschrijver Gustav Johansson. De andere muzikanten zijn gitarist Tobias Sundström, banjospeler Torbjörn Erlands, contrabassist Pelle Westlin en drummer Joel Kant.

Dat de folk- en countrymuziek afkomstig uit Amerika singer-songwriter Gustav Johansson heeft geïnspireerd om Americana-songs te componeren en op dit debuutalbum te brengen, wordt al duidelijk gemaakt vanaf de eerste noten van “Take Me Back” (zie video), de eerste song van de tien tracks op “Morning Comes” die gedomineerd wordt door de pedal steelklanken die gastmuzikant Roger Gustafsson speelt.

Voor de daaropvolgende ballad “Rosie” werd de banjo van Torbjörn Erlands boven gehaald en flirt ‘Harper’s Weekly’ lichtjes met het bluegrass-genre. De songs op dit album zijn knap gecomponeerd en worden stuk voor stuk instrumentaal erg mooi ingekleed. Gustav Johansson is daarenboven een goede zanger met een behoorlijke portie emoties in zijn stem, zoals in de melancholische ballad “Go With Me” of in het lo-fi gebrachte nummer “Where I Wanna Be”.

Voor de albumtiteltrack “Morning Comes” gaat het ritme wat omhoog en is de twang-sound van de elektrische gitaar dominant aanwezig. De mix van countryklanken en folksongteksten blijft ook aanhouden in de nog resterende tracks op dit album en al die ballads “Lost And Free”, “Oh My”, “Walk In The Rain” en “I Was Lost” mogen wat ons betreft nog wel eens vaker gespeeld worden.

Om een onverklaarbare reden doet de muziek, de songs en de stem van Gustav Johansson mij denken aan het werk van de Britse singer-songwriter Michael Weston-King, de vroegere frontman van alt.countryband ‘The Good Sons’ en na een mooie solocarrière nu naast echtgenote Lou Dalgleish de helft van countryduo ‘My Darling Clementine’. Dat mag als een heus compliment beschouwd worden door de frontman van ‘Harper’s Weekly’ die van ons ook nog een verdiend proficiat krijgen voor dit leuke debuutplaatje.

(valsam)

 


Artiest info
   
 

Label: Rootsy Music
Info: Sonic RendezVous

video