MATTHEW LOGAN VASQUEZ – DOES WHAT HE WANTS

De gespecialiseerde muziekliefhebbers zullen misschien wel weten dat Matthew Logan Vasquez al sinds 2005 de taak als frontman en zanger waarneemt bij de Amerikaanse indie rockgroep ‘Delta Spirit’ die in Californië werd opgericht, maar waarvan de leden verspreid over Brooklyn, Austin en Los Angeles hun thuishaven hebben. ‘Delta Spirit’ heeft sinds de prille start in 2005 in totaal vier albums uitgebracht waarvan “Into The Wide” in 2014 het laatste was.

Matt Vasquez stamt uit Austin, Texas en hij heeft net een tweede soloplaat uitgebracht onder de titel “Does What He Wants”. Het is de opvolger van het album “Solicitor Returns” dat vorig jaar op de markt verscheen. Oorspronkelijk waren de tien songs die op deze nieuwe cd staan, bestemd voor het nieuwste album van ‘Delta Spirit’, maar hij besloot om de door hem gecomponeerde nummers toch maar op een soloalbum te plaatsen dat hij opdraagt aan zijn vrouw Marthe en zijn zoontje Thor.

Hij bespeelt ook heel wat instrumenten op deze cd, o.a. gitaren, mondharmonica, piano en drums. Bij de onderwerpen die in de songs bezongen worden horen o.a. ongeduldige huiseigenaars, financiële bezorgdheden en nog een aantal andere irritaties die een mens uit zijn slaap plegen te houden. Dat Vasquez deze topics behandelt op de tonen van rockmuziek mag misschien wat speciaal lijken, maar dat is nu eenmaal de muziekstijl waarbij hij zich als een vis in het water voelt.

De eerste single staat helemaal vooraan op de tracklijst van dit album en heeft “Same” (zie video) als titel. Het is een soulvol nummer waarvoor hij vocale support kreeg van de Afrikaans-Amerikaanse soulzangeres Kam Franklin van de formatie ‘The Suffers’ uit Houston, Texas. Zijn recent vaderschap en de impact daarvan op zijn leven, krijgt de nodige aandacht in het nummer “Fatherhood”.

Eén van de mooiste songs op dit album naar onze bescheiden mening is de Americana-ballad “Tall Man” die probleemloos ook op een album van ‘Delta Spirit’ had kunnen staan. Kam Franklin zorgt ook voor backing vocals bij songs als “Red Fish”, en “From Behind The Glass”, terwijl Christopher Booshada (van ‘Shakey Graves’) op drums meespeelt en de drie dames Sarah, Ariel en Rose van alt.folkformatie ‘The Parkington Sisters’ voor strijkers en nog extra vocale support zorgen. De inspiratie voor het nummer “Old Ways” lijkt door het sixties-geluid wel van ‘The Beatles’ afkomstig te zijn.

Onze tweede en derde favoriete track uit deze plaat zijn opnieuw zeemzoete ballads: “The Fighter” en het zeer knap gebrachte “House Full Of Music”. Dat zijn twee songs die omwille van de vocale uithalen van Matthew Vasquez ook in het repertoire van iemand als de betreurde Roy Orbison zouden kunnen thuishoren en nummers waarop ‘The Parkinson Sisters’ voor hemelse, gospelachtige backing vocals zorgen.

Wat een talent en wat een stem! Een echte ontdekking, deze Matthew Logan Vasquez en zijn tweede cd “Does What He Wants”. Dat mag hij van ons dan ook rustig verder blijven doen.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Dine Alone Records
distr.:: Caroline Universal

video