JASON RICCI & THE BAD KIND – APPROVED BY SNAKES

 

 “ Jason Ricci, the Home of Mooncat… “

We zagen Jason Ricci, als relatief onbekende artiest in 2009 indruk maken op het Ospelse publiek tijdens Moulin Blues. Hierna kende hij echter een turbulente periode die er mede voor zorgde dat hij lange tijd niet in Europa heeft gespeeld. Wij waren dan ook erg blij dat hij vorig jaar in Ospel zijn rentree kon maken. Hij trad er op met zijn Amerikaanse band The Bad Kind.

Jason Ricci staat bekend om zijn superieure mondharmonicamuziek, hij mag met recht een mondharmonicavirtuoos genoemd worden. De Amerikaanse nieuwszender CNN bestempelde de harmonicaklanken van Ricci tijdens het Rock and Roll Hall of Fame-concert in 2015 tot “kippenvelmuziek”. Verder werd hij in 2010 bekroond tot ‘Best Mondharmonica Player’ tijdens de uitreiking van de Blues Music Awards.

Het talent werd geboren in het havenstadje Portland in Maine. Na zijn begin in een punkband besloot Ricci zich te focussen op de mondharmonica, dit bleek een succes. Geïnspireerd door namen als Howard Levy en Paul Butterfield won Ricci verschillende eretitels en prijzen en klom hij op tot een muzikant van statuur. Hij trad vervolgens vaak op als gastartiest langs de zijde van namen als Walter Trout, Johnny Winter, Joe Louis Walker en Nick Curran. Tussendoor maakte Ricci, met succes, diverse solo-albums met diverse begeleidingsbands.

In 1995 verhuist Jason naar Memphis, TN en neemt hij zijn debuut album ‘Jason Ricci’ op. Twee jaar later verschijnt (ook bij North Magnolia Music), met drummer Kenny Kimbrough en gitarist Enrico Crivellaro, ‘Down At The Juke’ [1997]. In deze succesvolle periode bezwijkt hij aan de drugs en belandt hij in de gevangenis. In 1999 wint Jason de Mars National Harmonica Contest en is staat hij weer op de podia.

Na een korte tijd gespeeld te hebben met Big Al & the Heavyweights, richt Jason zijn eigen band Jason Ricci & New Blood op brengt hij een eerste album met de band uit: ‘Feel Good Funk’ [2001]. In 2007 tekent hij een contract bij Eclecto Groove (een subdivisie van Delta Groove Productions). Op dit label verschijnen ‘Rocket Number 9’ [2007] en ‘Done With The Devil’ [2009].

Jason Ricci & the Bad Kind staan synoniem voor hedendaagse blues, met een eigenzinnige Jason zelf met zijn gekende grillen, als absolute wereldtop van de mondharmonica.

‘Approved By Snakes’ is zijn nieuwe album dat hij opnam met The Bad King (John Lisi: gitaar, Sam Hotchkiss: gitaar, Andy Kurz: bas & Adam Baumol: drums). Op de hoes van het album: een waarschuwing in de vorm van een opvallende sticker “WARNING Explicit Lyrics”. Het gaar hier over de songs “My True Love Is A Dope Whore”, dat het album opent, “Broken Toy” en “Got Cleaned Up”. Maar we weten van Ricci, dat hij geïnteresseerd is in het donkere, in het occulte en dat hij dit laat horen in zijn teksten…

Demonen, verslaving, mentale gezondheidsproblemen en relaties zijn meestal het onderwerp van zijn songwriting. Ricci is echter niet alleen de rockende funky doemdenker, maar ook even de rapper in “Disconnect” en neemt je mee in soms lang uitgesponnen nummers als “Broken Toy / I Fink U Freaky” en “Listen Here” (met een geweldige bassolo van Andy Kurz!), waarin hij zijn meesterschap op harmonica en steeds zoekende naar nieuwe invalshoeken, uitgebreid demonstreert. John Lisi en Sammy Hothckiss voelen hem hierbij op gitaar geweldig aan.

Jason Ricci is met zijn band The Bad Kind duidelijk aan een nieuwe episode in zijn loopbaan begonnen. ‘Approved By Snakes’ is ondanks alle donkere randjes een uitstekend rock / blues / funk album, dat vele muziekliefhebbers zal interesseren, maar vooral en zeker de liefhebbers van hedendaagse, innoverende blues harp muziek.

Eric Schuurmans

 

 

Album track list:
01.”My True Love is a Dope Whore”* [JR / A. Baumol / A. Kurz / S. Hotchkiss / J. Lisi] – 02.”Something Just Arrived” [A. Kurz / S. Hotchkiss] – 03.”Demon Lover” – 04.”My Mom’s Gonna tell At You” [J. Lisi] – 05.”Broken Toy / I Fink U Freaky”* [J. Ricci / T. Edmunds] – 06.”Listen Here” [E. Harris] – 07.”Terrors Of Nightlife” [D. Riggs] – 08.”Got Cleaned Up”* [J. Lisi] – 09.” I’m Too Strong For You” – 10.”Disconnect” [J. Lisi] – 11.”515” – Music/Lyrics by J. Ricci, and/or as [noted] ℗ 2017 – Produced by: Martin Gary & Ronnie Owens – *WARNING: Expliciet Lyrics!

Album Line-up:
Jason Ricci: vocals, harmonica
&The Bad Kind:
John Lisi: guitar
Sam Hotchkiss: guitar
Andy Kurz: bass
Adam Baumol: drums

Discography Jason Ricci:
Approved By Snakes (Jason Ricci & the Bad Kind) [2017] | Dirty Memory (with JJ Appleton) [2015] | Down That Road... (compilation) [2010] | Done with the Devil [2009] | Rocket Number 9 [2007] | Blood on the Road [2006] | Her Satanic Majesty Requests Harmonica Music (compilation) [2005] | Live At Checkers Tavern [2004] | Feel Good Funk [2001] | Down At The Juke [1997] | Jason Ricci [1995]

Artiest info
Website  
 

Label: Eller Soul Records

video