DANIEL ROMANO - MODERN PRESSURE

Hij is een dichter, visueel artiest en muzikant uit Ontario, Canada en hij was in de muziekwereld o.a. actief als lid van de formatie ‘Attack In Black’ en werkte samen met de Canadese singer-songwriters Frederick Squire en Julie Doiron aan het éénmalige als trio uitgebrachte album “Daniel, Fred & Julie” uit 2009.

We hebben het over de nu 32-jarige Daniel Romano die sinds 2010 aan zijn solocarrière heeft gewerkt en de albums “Workin’ For The Music Man” uit 2010 en “Sleep Beneath The Willow” uit 2011 zonder al te veel succes lanceerde. Die internationale doorbraak kwam er echter wel in 2013 toen zijn pure countryplaat “Come Cry With Me” vol tearjerkers uitkwam en Daniel Romano meteen in de spotlights van het countrygebeuren kwam te staan. Die plaat verkocht dan ook als zoete broodjes en kreeg in 2015 een bijna even knappe opvolger met het album “If I’ve Only One Time Askin’”.

Het leek even alsof Daniel Romano zijn definitieve stijlkeuze had gemaakt, maar hij verraste vriend en vijand door in 2016 met twee zeer experimenteel klinkende rockalbums op de proppen te komen: “Mosey” en “Ancient Shapes”. Dat de Canadees daarmee niet meteen voor de meest eenvoudige weg had gekozen, werd al snel duidelijk door de wat tegenvallende verkoop van die platen.

Misschien komt daar nu wel opnieuw verandering in met de release van zijn nieuwste, zevende album “Modern Pressure”. Daniel Romano schreef alle twaalf nummers voor deze in Finnsnäs, Zweden en Ontario, Canada opgenomen plaat. Hij speelde zelf ook haast alle instrumenten in die op deze songs gehoord worden, met uitzondering van pianist Mark Lalama, steelgitarist Aaron Goldstein, Brian Moyer op trompet en Raha Javanfar op viool die op enkele tracks een korte gastbijdrage afleveren.

Heel lief en mooi is zijn liedje “Roya” (zie video), een ode aan de vrouw die hij componeerde en opnam voor zijn Texaanse vriendin Roya Sarvestani, die daarmee toch wel heel erg in haar nopjes zou moeten zijn. Het is eveneens onze favoriete song uit dit album. Daniel Romano bewandelt op dit album alweer niet opnieuw de al eerder betreden paadjes en verrast en verbaast zijn luisteraars met enkele experimentele tracks die zijn diversiteit als zanger en als songschrijver weer bevestigen.

De countrysound die hem vier jaar geleden in de schijnwerpers plaatste, is hier nog amper terug te horen en de meeste nummers zullen toch enkele luisterbeurten nodig hebben om te kunnen blijven hangen. De zeer nasale zang van Daniel Romano die soms nog feller neuzelt dan Bob Dylan, is trouwens ook iets waar vele muziekliefhebbers eerst zullen moeten aan wennen.

Songs die wel meteen in de smaak vallen zijn albumtiteltrack “Modern Pressure”, het Beatlesque “The Pride Of Queens” met dominerende Hammondorgelklanken, het rockende “When I Learned Your Name” en de met sitarklanken startende folkballad “Impossible Green”. De kracht van Daniel Romano ligt in het feit dat hij zichzelf nooit herhaalt en ons nooit ontgoochelt op een nieuwe plaat. Maar dat we dan ook wat meer tijd nodig zullen hebben om aan die nieuwe sound te wennen, dat moet hij er dan ook maar bijnemen.

(valsam)

Zaterdag 2 september 2017: Tuckerville, Enschede, NL
Maandag 4 september 2017: Paradiso, Amsterdam, NL
Donderdag 5 oktober 2017: Casino, Sint-Niklaas, BE
Zaterdag 11 november 2017: 4AD, Diksmuide, BE

Artiest info
Website  
 

Label: New West Records
Distr.: [PIAS]

video