ARLAN FEILES - STRANGER & ARLAN FEILES & THE BROKEN HEARTED - LIVE

Multi-instrumentalist Arlan Feiles, ooit een avontuurlijke muzikant die met een busje rondtrok en van daaruit zijn platen verkocht, heeft opnieuw een prachtalbum uitgebracht, waarin hij poëzie en maatschappelijk engagement met elkaar verweeft. Op ‘Stranger’, zijn vierde album, brengt hij elf lyrische songs samen, die allen getuigen van een diepe bewogenheid en empathie voor de verdrukten. Zijn politiek activisme komt o.m. naar voren in het aanklampende ‘Workers United’. Ook in de ‘hidden’ track ‘Ballad Of A New Lone Ranger’, dat op een vorig album stond, vind je eenzelfde bekommernis terug om het onzekere lot van de mensheid. Zijn expressief vertolkte songs grijpen je aan omwille van de tristesse en de erin verweven melancholie, zoals in het troostende ‘Valentine’ of in het zielsmooie en mededogende ‘Mexico’ waarin je op de achtergrond wat Mariachi echo’s hoort, evenals een bluesy harmonica.

De rijke instrumentatie met piano, gitaren, drum, contrabas, mandoline, hoornblazers en de backing vocalen creëren een folky mood, mede omwille van de thema’s in de songs. Als een eigentijdse Woody Guthrie en met immer warme stem, die aanleunt bij deze van songschrijvers als Marcus Mumford, Josh Ritter en Eddie Vedder, verhaalt hij over zielenpijnen, mistoestanden in de wereld en de existentiële hunkering naar vrijheid, liefde en geluk. Of hij nu het haast wanhopige ‘Stranger’ zingt, met bekrachtigende pianoklanken, het narratieve ‘Anthem’ of het desperate ‘Angels Among Us’ steeds hoor je die smartelijke ondertoon alsof hij de menselijke zoektocht naar een beter leven in poëzie probeert te vatten en uit te schilderen. Vooral ‘Ghosts Of Our Lovers’, in samenzang met gastvocaliste Stacy Smith, raakt je tot in de ziel. Niet voor niets dat hij de aandacht trok van de vermaarde muziekproducer Tom Dowd, die contact met hem zocht, maar in 2002 overleed.

Arlan Feiles is een integere muzikant, die elke frase die hij zingt meent en gevoelsmatig herbeleeft. Oorspronkelijk van Los Angeles, en via Florida in New Jersey beland, heeft hij tijdens zijn omzwervingen in steden en straten veel gezien, gehoord en meegemaakt, wat voeding gaf aan al zijn songs. In het wereldje van de alom verspreide singer-songwriters valt Arlan Feiles daarom op omwille van zijn geëmotioneerde zangwijze en zijn invoelende soms fragiele stemkleur. Dat hoor je ook in zijn zelf geproducet Live album, waarvan er - tegelijk met deze 'Stranger'-, thans een is uitgebracht, opgenomen in het Strand Theater in Lakewood, New Jersey, samen met ‘The Broken Hearted Band’, waarmee hij in het verleden al een album opnam, dat alom lovende kritieken kreeg.

 

 

ARLAN FEILES & THE BROKEN HEARTED - LIVE

In dit album, nagenoeg integraal opgenomen op één locatie en tijdens één nacht, komen meerdere songs terug die reeds op een vorig album werden uitgebracht, zoals de titeltracks’ ‘Weeds Kill The Wild Flowers’ en ‘Come Sunday Morning’. Na twee songs alleen op het podium introduceert hij zijn bandleden die hem verder zullen begeleiden tot het laatste ‘With You All The Way’, waarna hij in de toegift solo afsluit met het sobere en ontroerende ‘A Song For You’. De bandleden, -gitarist Jack Petruzzelli, bassist Dan B. Green, percussionist Michael Scott- en gitarist Bess Rogers- vormen een select groepje met veel ervaring. De vrouwelijke vocalisten Eryn Shewell en Layonne Holmes onderlijnen de nostalgie in Feiles’ songs. Maar vooral wanneer Arlan zich aan zijn piano zet, ontpopt hij zich als een echte gevoelszanger die volledig opgaat in zijn vertelling en herinneringen, zoals in het haast wanhopige ‘Wake’, dat ook gebruikt werd in de film ‘Dallas Buyers Club’ waarin Matthew McConaughey de rol vertolkt van een rebellerende Aidspatiënt. Voorafgaand aan het intrieste ‘Viola’ verhaalt Arlan zo ook over het tragische lot van de burgerrechtenactiviste Viola Liuzza, die op 25 maart 1965 aan de mars van Selma naar Montgomery deelnam, en door de Ku Klux Klan in haar auto werd neergeschoten. Zelf engageert Arlan Feiles zich eveneens voor de medemens. Met zijn songs draagt hij ertoe bij dat de offers van idealistische strijders niet vergeten worden, zoals o.m. in het krachtige ‘500 Miles’. Elk Live concert van deze rasartiest en agogische zangpoëet kan niet anders dan memorabel worden, waarvan dit album al een voorafspiegeling is.

Marcie

cd's te winnen ------ Stranger of het LIVE album

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: ARLAN FEILES
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Not/Pop Records