RICHARD BARBIERI – PLANETS + PERSONA

De naam Richard Barbieri zegt u misschien niet direct iets of hij wordt door die specifieke familienaam gelinkt aan Italië. Nochtans werd deze nu bijna 60-jarige muzikant geboren in Londen en zijn de roots geheel Brits. Zijn muzikale capaciteiten zijn voornamelijk te horen geweest als synthesizer- en keyboardsspeler sinds 1974 bij de in de jaren ’70 en ’80 populaire new wave band ‘Japan’ en daarna sinds 1993 bij de progressieve rockformatie ‘The Porcupine Tree’ rond leadzanger Steven Wilson.

Minder bekend is allicht dat deze Richard Barbieri ook een begenadigde componist is van eigen progressieve rocknummers die hij tussen al zijn groepswerk door op soloplaten heeft uitgebracht. Voor het eerst gebeurde dat in 2005 toen zijn debuutalbum “Things Buried” uitkwam. Drie jaar later in 2008 volgde het album “Stranger Inside” en nu in maart 2017 is er een derde soloplaat van deze muzikant op de markt verschenen onder de titel “Planets + Persona”.

We krijgen zeven lang uitgesponnen nummers te horen die afklokken tussen 6 en 8 minuten, met uitzondering van de tracks “Unholy” (9 minuten) en “Night Of The Hunter” dat 10 minuten en 45 seconden in beslag neemt. Op de video bij deze recensie laten we kennismaken met de sound van Richard Barbieri via “New Found Land”, het tweede nummer van deze nieuwe cd.

Het werk van deze muzikant wordt in de vakpers wel eens vergeleken met dat van muziekgenie Brian Eno en ook David Sylvian, waar hij effectief een tijdje mee heeft samengewerkt, wordt af en toe als vergelijkbaar referentiepunt aangehaald. De soundscapes volgen elkaar op bij “Planets + Persona” en de geschiktheid van deze soms erg jazzy klinkende nummers als begeleidingsmuziek bij één of andere filmscène ligt voor de hand.

Dit album werd opgenomen in studio’s in Londen, Italië en Zweden en Richard Barbieri deed naast zijn ruime eigen bijdrage voor de begeleidende instrumentatie een beroep op enkele gerenommeerde Europese topmuzikanten zoals bassist Percy Jones uit Wales en de Italiaanse trompettist Luca Calabrese. De engelenstem van zangeres Lisen Rylander Löve van het Zweedse elektronica-duo ‘Midaircondo’ zorgt voor de sfeervolle en experimentele vocale klanken bij enkele tracks op deze plaat.

“Planets + Persona” van Richard Barbieri is voornamelijk aan te bevelen bij liefhebbers van sfeervolle, instrumentale progressieve rockmuziek; mensen die zo’n plaat graag als achtergrondmuziek bij hun dagdagelijkse activiteiten willen laten afspelen.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Kscope
distr.: V2

video